Bivša zamjenica Vrhovne Rade: moguć ukrajinski prijam u NATO

Nije isključen prijam Ukrajine u NATO savez. Ali postulat o neutralnom statusu zemlje, naveden u deklaraciji o neovisnosti Ukrajine, još nije ukinut. O tome je na televiziji Rossia 1 govorila Olena Bondarenko, bivša zamjenica ukrajinske Verhovne Rade (parlament) i predsjednica nadzornog odbora Centra za slobodu izražavanja.

Ne smije se isključiti mogućnost prijama Ukrajine u članstvo NATO-a kao takve, kazala je.

Komentirajući želju vladajuće elite te zemlje da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu, Bondarenko je izjavila kako vladu u tome podupire svega 8-10% građana Ukrajine, uglavnom s krajnje desnice.

“Što se tiče prognoza, hoće li uistinu doći do eskalacije sukoba na istoku, hoće li se Ukrajina uvući u aktivnu fazu rata, hoće li se poticati? Naravno da hoće. Ali sve će to završiti gruzijskom opcijom broj dva”, izjavila je Bondarenko, prognozirajući u tom slučaju novo „žvakanje kravate“ po uzoru na bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakashvilija nakon trodnevnog rusko-gruzijskog rata iz kolovoza 2008. u kojem je gruzijska vojska doživjela potpuni slom nakon prethodno pokrenute ambiciozne operacije povrata svojih odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije.

Kazala je kako Ukrajina ne bi trebala računati na pomoć NATO-a i Sjedinjenih Država u slučaju vojnog sukoba u Donbassu.

 
Komentari

komentar

You may also like