Bivši afganistanski specijalci se bore u Ukrajini, tvrdi ruski izaslanik

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, navodno, je otkrilo da se neki od bivših pripadnika afganistanskih specijalnih snaga bore na strani ukrajinske vojske 

Sredinom ožujka, “pouzdani” izvor je rekao za ruske RIA Novosti da se Sjedinjene Države pripremaju poslati bivše vojnike afganistanske vojske u Ukrajinu. “Usput, predstavnik Kirgistana rekao je na nedavnoj afganistanskoj konferenciji u Taškentu da je približno 110 000 bivših pripadnika afganistanskih specijalnih snaga pobjeglo iz zemlje i čekaju ulazak u Sjedinjene Države. Ali očito im nitko neće dati nikakvo dopuštenje da uđu u zemlju, što je apsolutno nije pošteno od Amerikanaca”, rekao je Zamir Kabulov, posebni izaslanik ruskog predsjednika za Afganistan, u intervjuu za RIA jučer.

Prema njegovim riječima, neki od bivših pripadnika afganistanskih specijalnih snaga pridružili su se terorističkoj skupini Islamska država (IS) u Iraku i Siriji. “Vrlo je predvidljivo: već smo rekli da se radi o ponavljanju scenarija iz Iraka, koji je rezultirao pojavom IS-a. A drugom dijelu ovih bivših specijalaca očito je obećan novac kao plaćenicima jer nemaju za kruh, pa se pridružuju ukrajinskim nacistima. Ali to ni na koji način ne ovisi o talibanima”, istaknuo je Kabulov.

Kabulov tvrdi da je stotinjak zrakoplova i helikoptera, kojima su upravljali afganistanski piloti obučeni u SAD-u, sredinom kolovoza prošle godine uletjelo u Tadžikistan i Uzbekistan dok su bježali od talibana. Ruski izaslanik tvrdi da ne želi vidjeti da te letjelice i njihovi piloti ulaze u Ukrajinu. Kabulov je napomenuo da je oko 60 helikoptera i zrakoplova prebačeno u Tadžikistan i oko 40-50 helikoptera i zrakoplova prebačeno u Uzbekistan.

Komentari

komentar





You may also like