Bivši američki marinac pritvoren u Rusiji počinje štrajk glađu, tvrdi njegova obitelj

Bivši marinac koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Rusiji započeo je štrajk glađu u znak protesta protiv njegovog zatvaranja i navodnih kršenja njegovih prava, tvrdi je njegova obitelj, prenosi Reuters.

Trevor Reed, sveučilišni student iz Teksasa, prošle je godine osuđen za ugrožavanje života dvojice policajaca u Moskvi dok je bio pijan i tijekom posjete Rusiji 2019. On je odbacio optužbe, a Washington je njegovo suđenje prozvao “kazalištem apsurda”.

“Primili smo izvještaj od odvjetnika da je Trevor započeo štrajk glađu u znak protesta protiv svog proizvoljnog pritvora i brojnih i šokantnih kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava od strane ruskih vlasti”, rekla je njegova obitelj u jučer objavljenom priopćenju.

Čelnici zatvora u Mordoviji, gdje se Reed nalazi, poriču da su njegova prava bila prekršena ili da osuđeni štrajka glađu. “On jede u skladu s dnevnim rasporedom”, rekli su u izjavi za Reuters. Obitelj tvrdi da je Reed zatvoren u sobici koja ima rupu u podu koja vrši funkciju zahoda i da 116 dana nije smio razgovarati s roditeljima telefonom, te da mu nije bilo dopušteno primati knjige ili ili pisma.

Američko veleposlanstvo u Moskvi nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Kremlj je odbio komentirati. Zatočeni Reed, ali i Paul Whelan, Amerikanac koji je u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijuniranje koje je negirao, navedeni su kao mogući kandidati za razmjenu zarobljenika između Moskve i Washingtona. Whelanov odvjetnik je rekao da je bilo takvih pregovora koji se tiče njegovog klijenta, ali da su zapeli. Reedova obitelj je u svom priopćenju rekla da su se prošlog mjeseca sastala s dužnosnicima u Washingtonu i pozvala ih da sklope sporazum s Rusijom o razmjeni zatvorenik.

Ruski mediji su kao moguće kandidate za sporazum promicali Konstantina Jarošenka, pilota koji služi 20 godina zatvora zbog zavjere oko krijumčarenja kokaina, i Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu. “Obojica Rusa koje su ruski mediji označili kao kandidate za razmjenu odslužili su više od polovice svojih dugih kazni i sada su stariji građani koji ne bi predstavljali prijetnju Amerikancima”, rekla je Reedova obitelj.





Komentari

komentar

You may also like