Bivši direktor CIA-e: Rusija će napasti Odesu i Moldaviju

Bivši šef CIA-e David Petraeus izjavio je u intervjuu za američki CNN da su rizici izbijanja neprijateljstava “u Odesi i Moldaviji” sada najveći.

Komentirajući operaciju ruskih snaga u Ukrajini, naglasio je da će zauzimanjem Republike Moldavije (zajedno s nepriznatim Pridnjestrovljem koje graniči s ukrajinskom regijom Odesa i gdje se još od doba raspada SSSR-a i proglašenja moldavske nezavisnosti nalaze ruske vojne snage, op.GN.) i Odese, Rusija početi prijetiti zemljama NATO-a: Rumunjskoj, Poljskoj i baltičkim državama.

Petraeus smatra da je ruska vojska odgodila opsadu Kijeva. Prema njegovom mišljenju, poteškoće u napredovanju povezane su s problemima u logistici zbog činjenice da su Ukrajinci prekinuli željezničke veze s Ruskom Federacijom, a ruska vojska je dizajnirana da koristi željeznice za isporuku goriva, streljiva, vode i hrane.

“Ruske snage to mogu pokušati kompenzirati napadom na jugu, gdje postaju jake. Mislim da su Odesa i Moldavija u opasnosti. Odesa i Moldavija sljedeće su kojima prijeti napad Putinove vojske”, zaključuje David Petraeus.

Kako je izvijestio ruski medij Eadaily, bivši načelnik rumunjskog Glavnog stožera Stefan Danila kazao je da će “Kijev uskoro pasti” i da bi se mogla pojaviti zajednička rumunjsko-ruska granica, ali da nema opasnosti od invazije na Rumunjsku. Činjenica  je da nema ruske vojne prijetnje Moldaviji sve dok ta republika zadrži neutralni status dogovorena je u Kišinjevu. (Napomena: ovu vijest o izjavi rumunjskog vojnog časnika nismo mogli potvrditi iz drugih izvora.)

 





Komentari

komentar

You may also like