Bivši direktor CIA-e: ubojstvo iranskog znanstvenika može predstavljati državni terorizam

Bivši direktor američke CIA-e u vrijeme administracije Baracka Obame John Brennan atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha nazvao je “kaznenim djelom” i kazao, kako će se, ako iza toga stoje vlasti bilo koje zemlje, takav “čin državnog terorizma smatrati flagrantnim kršenjem međunarodnog prava”.

“Bilo je to kazneno djelo i bilo je krajnje nepromišljeno. Povlači za sobom prijetnju smrtonosne odmazde i novu rundu regionalnog sukoba. Ne znam jesu li ubojstvo Fakhrizadeha sankcionirale ili izvršile strane vlasti. Takav čin državnog terorizma bio bi flagrantno kršenje međunarodnog prava i potaknuo bi druge zemlje na pokretanje smrtonosnih napada na strane dužnosnike ”, napisao je Brennan na svom Twitteru.

Pozvao je iranske vlasti “da pričekaju povratak odgovornog američkog vodstva na međunarodnu scenu i odupru se želji da odgovore na postupke mogućih počinitelja”.





Brennan je naglasio kako se takav atentat “uvelike razlikuje” od napada na vođe terorista i militanata Al-Qaede i Islamske države, protiv kojih se napadi mogu izvoditi u skladu s međunarodnim pravom.

 

Komentari

komentar





You may also like