Bivši glavni tužitelj u Haagu predvodit će Trumpovu istragu

Američko ministarstvo pravosuđa imenovalo je u petak neovisnog tužitelja koji će nadzirati kaznene istrage protiv Donalda Trumpa, tri dana nakon što je bivši predsjednik najavio da će se kandidirati na izborima 2024. Trump je imenovanje nazvao “političkim” i “nepoštenim”, javlja France24.

Taj potez otvara izglede za dugotrajnu pravnu bitku, pri čemu će Trump vjerojatno tvrditi da je na meti administracije Joea Bidena koja ga želi spriječiti da ponovno osvoji predsjedničku poziciju. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland najavio je na konferneciji za medije imenovanje Jacka Smitha, donedavnog glavnog tužitelja u Haagu zaduženog za istraživanje ratnih zločina na Kosovu. Biden nije bio unaprijed obaviješten o Smithovom imenovanju, priopćila je u petak Bijela kuća. Garland je rekao da je imenovanje posebnog tužitelja u javnom interesu, jer su i republikanac Trump i njegov demokratski nasljednik Biden izrazili svoju namjeru da se kandidiraju 2024. – iako je samo Trump u ovom trenutku to službeno izjavio. “Na temelju nedavnih događaja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da je kandidat za predsjednika na sljedećim izborima i iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da također bude kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog savjetnika “, rekao je Garland.

Trump je pod istragom zbog skrivanja vladinih dokumenata otkrivenih u raciji FBI-a u njegovoj kući na jugu Floride i njegove umiješanosti u napad na američki Kapitol 2021. od strane grupe prosvjednika koja je htjela poništiti rezultate izbora 2020. Posebno tužilaštvo odlučit će treba li se bivši predsjednik – koji kaže da je žrtva političkog progona – suočiti s optužbama u vezi s bilo kojom istragom. Trumpov ulazak u utrku za Bijelu kuću u utorak čini podizanje optužnice protiv njega mnogo delikatnijim pitanjem. Imenovanje posebnog tužitelja za nadzor istrage moglo bi poslužiti kao pomoć u izolaciji Garlanda, imenovanog od strane Bidena, od optužbi da je istraga politički motivirana. Posebni bi tužitelj ipak podnosio izvješće glavnom državnom odvjetniku, koji bi imao konačnu riječ o tome treba li podignuti optužnicu. Čak i ako bude optužen, Trump se i dalje može kandidirati za predsjednika – ništa u američkom zakonu ne brani osobi optuženoj ili osuđenoj za zločin da to učini. Dok je bio na dužnosti, Trumpa je istraživao posebni tužitelj Robert Mueller  zbog navodnog ometanja pravde i mogućeg uplitanja Rusije u izbore, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

Trump je imenovanje nazvao “političkim” i “nepoštenim” u ekskluzivnom intervjuu za Fox News. “U posljednjih je šest godina dokazano da sam nevin za sve – od lažnih opoziva do [bivšeg posebnog tužitelja Roberta] Muellera koji nije otkrio tajni dogovor, a sada to moram činiti još više?” rekao je Trump. “To nije prihvatljivo. To je tako nepravedno. To je tako politički”, kazao je Trump za Fox. Trumpovu neuobičajeno ranu objavu da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. neki su analitičari u Washingtonu doživjeli kao pokušaj otklanjanja potencijalnih kaznenih prijava. Zastupnički dom 2019. je pokrenuo postupak opoziva 76-godišnjeg Trumpa zbog traženja političke prljavštine o Bidenu iz Ukrajine i ponovno nakon napada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja 2021., ali ga je Senat oslobodio.

Mike Pence o Trumpu i njegovoj kandidaturi: Trebamo novo vodstvo





 

 

Komentari

komentar





You may also like