Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili zatvoren po povratku u zemlju pred izbore

Mihail Sakašvili, koji je posljednjih godina živio u Ukrajini, obznanio je ovoga tjedna svoj plan povratka u Gruziju uoči izbora koji se održavaju u subotu, iako je u odsustvu već osuđen na zatvorsku kaznu.

Gruzijska policija uhitila je uoči lokalnih izbora bivšeg predsjednika i oporbenog političara Mihaila Sakašvilija, izjavio je premijer Irakli Garibašvili, a prenosi Al Jazeera.

Sakašvili, koji je posljednjih godina živio u Ukrajini, obznanio je ovoga tjedna svoj plan povratka u Gruziju uoči izbora koji se održavaju u subotu, iako je u odsustvu osuđen na zatvorsku kaznu. Poručio je da se vraća kako bi “spasio zemlju” te je pozvao na postizborne prosvjede. Premijer Garibašvili je najavio da će Saakašvili biti uhićen ako se vrati u zemlju, a to se i dogodilo.

Saakašvili je u petak svojim pristašama poručio putem društvenih mreža da se vratio u Gruziju. Pozvao ih je da glasaju za oporbu i da izađu na ulice Tbilisija nakon glasanja u nedjelju.Potom je objavio video snimljen po noći u gradu Batumiju, u kojem poziva pristaše da glasaju za Ujedinjeni nacionalnu pokret, stranku čiji je on osnivač, ili za bilo koju manju stranku koja se suprotstavlja vladajućoj stranci Gruzijski san. “Svi moraju izaći na izbore i glasovati, a 3. listopada moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100 000 ljudi, nitko nas ne može pobijediti”, poručuje u snimci. “Vidite, sve sam riskirao. Svoj život, slobodu, sve, kako bi došao ovdje. Od vas želim samo jednu stvar: da izađete na birališta”, dodao je.

Vladajuća stranka je isprva rekla da nije istina da se vratio, ali je premijer kasno u petak rekao da je Sakašvili uhićen i pritvoren. Sakašvili, vođa Revolucije ruža iz 2003., osuđen je u odsutstvu za zloporabu vlasti i zataškavanja dokaza u sudskim slučajevima 2018. On tvrdi da su presude protiv njega političke motivirane. Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da neće pomilovati Sakašvilija.

Kao predsjednik, od 2004. do 2013., vodio je prozapadnu politiku približavajući Gruziju NATO-u. Zbog teritorijalnog spora, izveo je napad na Abhaziju i Južnu Osetiju i sukobio se s Rusijom u Rusko-gruzijskom ratu u kojem je Gruzija pretrpjela teški poraz u roku od nekoliko dana. Nakon toga Sakašvili je izgubio na popularnosti, a protivnici su ga optužili za autoritativnost, korupciju i kršenje ljudskih prava.

Komentari

komentar





You may also like