Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je sačmaricom dok je držao predizborni govor

Bivši japanski premijer Shinzo Abe prebačen je u petak u bolnicu nakon što ga je s leđa upucao čovjek sa sačmaricom dok je držao govor u zapadnom gradu Nara, objavila je javna televizija NHK .

Novo: Shinzo Abe, bivši japanski premijer, preminuo je nakon što je jutros upucan tokom govora u gradu Nari, javio je javni servis NHK.

Abe (67) je isprva, nakon napada, bio u stanju srčanog zastoja, objavila je mreža i novinska agencija Kyodo. Čuli su se pucnji i vidio se bijeli oblačić dima dok je Abe održao predizborni govor ispred željezničke stanice, objavila je televizija, prenosi Reuters. Novinar NHK-a na licu mjesta rekao je da su mogli čuti dva uzastopna praska tijekom Abeova govora.

Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac osumnjičen za pucnjavu u gradu Nari na zapadu zemlje. Novinska agencija Kyodo objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu, te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao. No, stanje je pogoršava i Abe će gotovo sigurno umrijeti. “Shinzo Abe je prebačen u bolnicu i nalazi se na samrti”, rekao je aktualni japanski premijer Fumio Kishida.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat. Političko nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim propisima o nošenju oružja. Čini se da je puška korištena u pucnjavi bila vatreno oružje kućne izrade, piše NHK. Policija je identificirala osumnjičenog kao Tetsuyu Yamagamija, stanovnika Nare. Napadač je bivši marinac koji je rekao je da je bio nezadovoljan Abeom i da ga je želio ubiti.

Japanska vlada je rekla da nema plana za odgodu izbora, no Kishida je naredio ministrima da se vrate u Tokio. “Takav barbarski čin ne može se tolerirati”, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, dodajući da ne zna u kakvom je Abe stanju.





Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je duboku zabrinutost zbog Abeovog stanja. “Naše misli, naše molitve su s njim, s njegovom obitelji, s narodom Japana”, rekao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonezijskom otoku Baliju. “Ovo je vrlo, vrlo tužan trenutak. I čekamo vijesti iz Japana”, tvrdi.

Abe je bio premijer u dva mandata i postao japanski premijer s najdužim stažem prije nego što je 2020. odstupio s dužnosti navodeći kao razlog loše zdravlje. Ipak, on je ostao dominantan nad vladajućom Liberalno-demokratskom strankom (LDP), kontrolirajući jednu od njezinih glavnih frakcija.

Njegov štićenik, sadašnji premijer Fumio Kishida, suočava se s izborima za gornji dom u nedjelju na kojima se, kažu analitičari, nada izaći iz Abeove sjene i definirati svoju premijersku dužnost. Abe je najpoznatiji po svojoj prepoznatljivoj politici “abenomike” koja je uključivala hrabro monetarno labavljenje i fiskalnu potrošnju. Također je povećao troškove obrane nakon godina pada i proširio sposobnost vojske da djeluje u inozemstvu. U povijesnoj promjeni 2014. godine, njegova je vlada reinterpretirala poslijeratni, pacifistički ustav kako bi postrojbama omogućila da se bore u inozemstvu prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Sljedeće godine zakon je ukinuo zabranu na kolektivnu samoobranu ili obranu prijateljske zemlje pod napadom.





Abe, međutim, nije postigao svoj dugogodišnji cilj revizije japanskog ustava prema američkom nacrtu u kojem bi promijenio pacifistički članak 9. Abe je prvi put preuzeo dužnost 2006. kao najmlađi japanski premijer nakon Drugog svjetskog rata. Nakon godine prožete političkim skandalima, bijesom birača zbog izgubljenih mirovinskih evidencija i izbornim udarcima za njegovu vladajuću stranku, Abe je dao ostavku navodeći kao razlog loše zdravlje. Ponovno je postao premijer 2012. godine. Abe potječe iz bogate političke obitelji koja je uključivala oca ministra vanjskih poslova i praujaka koji je također bio premijer.

Komentari

komentar

You may also like