Bivši njemački kancelar Schroeder tuži parlament

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder tuži parlament zemlje u pokušaju vraćanja posebnih privilegija koje su mu oduzete u svibnju, tvrdi njegov odvjetnik. Ovaj 78-godišnjak traži da mu se vrati parlamentarni ured kroz tužbu podnesenu berlinskom Upravnom sudu, rekao je njegov odvjetnik Michael Nagel iz Hannovera novinskoj agenciji dpa.

Njemački parlamentarni proračunski odbor u svibnju je odlučio da se Schroeder, koji je dugo bio meta žestokih kritika u Njemačkoj zbog svojih veza s Rusijom, mora odreći svog prava na ured u Bundestagu, iako je trebao nastaviti primati svoju mirovinu i osiguranje. Odvjetnički tim bivšeg kancelara tvrdi da je odluka proračunskog odbora Bundestaga o smanjenju financiranja Schroederova parlamentarnog ureda i njegovom ukidanju bila nezakonita, navodi se u izjavi odvjetničke tvrtke. “Tvrdi se da umirovljeni kancelar Gerhard Schroeder više ne obavlja svoje takozvane ‘preostale službene dužnosti’. Međutim, nije precizirano što su uopće ‘preostale službene obveze’, kako se utvrđuje da li se one izvršavaju ili ne te koja se procedura pri tome mora pridržavati”, piše u priopćenju odvjetničkog ureda koji zastupa bivšeg kancelara.

Bivši kancelar, koji je na dužnosti bio između 1998. i 2005., godinama je kritiziran zbog svoje upletenosti u poslovanja ruskih državnih tvrtki i smatra se bliskim osobnim prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pritisak na Schroedera da se distancira od Putina povećao se nakon početka rata u Ukrajini. U svibnju je Schroeder konačno najavio da će napustiti nadzorni odbor ruskog energetskog diva Rosnefta. Također je odbio nominaciju za mjesto u nadzornom odboru Gazproma, još jednog ruskog energetskog diva. Njegova stranka lijevog centra SPD odlučila je da nema osnove za njegovo isključenje iz stranke u ponedjeljak nakon nekoliko tjedana razmatranja. Odbor u sjevernonjemačkom gradu Hannoveru rekao je da Schroeder nije prekršio stranačka pravila SPD-a angažiranjem u ruskim državnim tvrtkama, što znači da nema osnove za isključenje, pa čak ni ukor.

Komentari

komentar

You may also like