Bivši njemački ministar VP: Merkel otvara put oporbi u vladu

Sigmar Gabriel, bivši njemački ministar vanjskih poslova, smatra, kako će blok CDU-CSU osnovati koaliciju sa „Slobodnom demokratskom strankom“ (FDP) i „Zelenima“

Gabriel  je na čelu njemačke diplomacije bio 2017. i početkom  2018.g. U svojoj kolumni, u novini Die Zeit, Gabriel je iznio svoju ocjenu stranačkih perspektiva, otvorenih nakon odustajanja kancelarke Angele Merkel od nove kandidature za čelnicu stranke CDU i mogućeg odlaska s čela njemačke vlade.

Gabriel smatra kako Angela Merkel svojim odlaskom želi otvoriti put u vladu oporbenim strankama. Prije svega FDP i stranci „Savez-90“-„Zeleni“. Štoviše, smatra Gabriel, stranke će moći napraviti ono što nisu mogle ranije – ujediniti se. 2017.g,. nakon izbora za Bundestag, formiranje vlade otegnulo se pola godine jer su pregovori konzervativaca sa „Zelenima“ i FDP ušli u “slijepu ulicu“. Upravo su za to mnogi okrivljavali kancelarku Angelu Merkel.

„U potpunosti je moguće da je odustajanje Merkel od kandidature za čelnika CDU-a prvi korak, kako bi se na kraju krajeva dala mogućnost da CDU-CSU i FDP i „Zeleni“ formiraju koaliciju, odustajući od mjesta kancelara“, napisao je Gabriel, izrazivši nadu da će se to dogoditi već u svibnju iduće godine.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like