Bivši pakistanski premijer Imran Khan upucan i ranjen na skupu

Naoružani napadač otvorio je danas vatru na kombi koji je prevozio bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana, lakše ranivši njega i neke od njegovih pristaša, rekao je viši čelnik njegove stranke, prenosi Reuters.

Dužnosnik stranke Asad Umar kaže da je Khan ranjen u stopalo i da nije životno ugrožen. Napad se dogodio u okrugu Wazirabad u istočnoj provinciji Punjab. Khan je putovao u velikom konvoju kamiona i automobila prema glavnom gradu Islamabadu, u sklopu svoje kampanje čiji je cilj bio prisiliti vladu da održi prijevremene izbore. Khan je kasnije viđen sa zavojem na stopalu. Nakon pucnjave prebačen je drugo vozilo, odakle su stizale najave da je na sigurnom. Ranjeni su i neki od pristaša njegove stranke Tehreek-e-Insaf, navodi se u priopćenju.

Napad se dogodio manje od tjedan dana nakon što je Khan započeo marš iz Lahorea, glavnog grada pokrajine Punjab, zajedno s tisućama pristaša. Od njegovog svrgavanja glasovanjem o povjerenju u parlamentu u travnju, Khan tvrdi da je žrtva urote koju su skovali njegov nasljednik, premijer Shahbaz Sharif i Sjedinjene Države. Te navode su porekli i novi premijer i Washington. Čini se da je Khanov mandat završio kada mu je leđa okrenula i vojska, koja je pakistanski vladar iz sjene.

U prosvjedima njegovih pristaša već je bilo sukoba s policijskom i vojskom, a u jednom od takvih incidenata je bilo i mrtvih. Pakistanski stručnjak kaže dok su pristaše Imrana Khana imale “agresivnu reakciju” na pucnjavu. “Imran je sam spominjao najave o mogućoj krvavoj revoluciji, ali do sada je dugi marš bio prilično miran. No, ono što se danas dogodilo je vrlo različito”, tvrdi Arifa Noor, politička analitičarka i kolumnistica pakistanskih novina Dawn.

Bitan član stranke Khanove stranke PTI, Ahmed Chattha zadobio je teške ozljede jer je pogođen s dva metka. Ipak, tvrde da je izvan životne opasnosti. Kada je riječ o samim napadačima, jedan je ubijen u pucnjavi, dok je drugi uhićen, prenosi Al Jazeera. Lako je moguće da je ovaj pokušaj ubojstva uvod u veće nemire u ionako podijeljenom Pakistanu.

Komentari

komentar





You may also like