Bivši pakistanski premijer Khan na putu za sud u Islamabadu; Prati ga povorka pristaša

Bivši pakistanski premijer Imran Khan trebao se pojaviti pred sudom danas i nalazi se na putu za Islamabad iz grada Lahore gdje živi. Policija ga je pokušala uhiti u utorak, ali je naletjela na otpor njegovih pristaša.

Khan se trebao suočiti s optužbama pred sudom u glavnom gradu Islamabadu za nezakonitu prodaju državnih darova koje su mu dali strani dostojanstvenici dok je bio na dužnosti. Khan kaže da je slijedio zakonske procedure pri dobivanju darova.

Dok je na putu za suđenje, policija je upala u njegov dom. Khan, šef pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), osudio je raciju i rekao da je izvedena dok je njegova supruga Bushra Begum bila sama kod kuće. “Policija Punjaba je predvodila napad na moju kuću u parku Zaman gdje je Bushra Begum sama. Po kojem zakonu to rade? Ovo je dio londonskog plana u kojem su se obvezali na dovođenje bjegunca Nawaza Sharifa na vlast”, napisao je Khan preko Twittera. Snimke iz Lahorea pokazuju kako policija razbija vrata Khanove rezidencije danas i palicama tuče njegove pristaše.

Nekoliko sati ranije u svom domu u Lahoreu, bivša legenda kriketa rekla je za Reuters da je formirao odbor koji će voditi njegovu stranku ako bude uhićen. On je predvodio prosvjede diljem zemlje nakon što je prošle godine svrgnut s vlasti i protiv njega je pokrenut niz slučajeva za koje on tvrdi da su politički motivirani kako bi ga izbacili iz izborne utrke. Khan je upucan i ranjen tijekom kampanje u studenome.

Zaštita oko suda je vrlo jaka, a Khana (70), u povorci automobila prate pristaše. Nakon njegova jamstva da će se pojaviti u subotu pred sudom, sud je Khanu odobrio zaštitu od uhićenja, no Khan im ne vjeruje. “Sada je jasno da me, unatoč tome što sam dobio jamstvo da to neće biti tako, vlada (koalicije Pakistanskog demokratskog pokreta) namjerava uhititi. Unatoč tome što znam za njihove zlonamjerne namjere, nastavljam u Islamabad jer vjerujem u vladavini prava”, poručio je preko Twittera.

Pakistan: Paravojne jedinice, prosvjedi diljem zemlje i opsada kuće bivšeg premijera





Komentari

komentar





You may also like