Bivši policajac Chauvin osuđen na 22 godine zatvora zbog ubojstva George Floyda

Bivši policijski službenik Derek Chauvin osuđen je na 22 i pol godine zatvora zbog ubojstva tamnoputog Georgea Floyda u slučaju koji je izazvao osude diljem svijeta i potaknuo prosvjede za prava Afroamerikanaca prošlog ljeta (Black Lives Matter, BLM), prenosi NBC. Prosvjedi su trajali mjesecima u više gradova, a proširili su se i izvan SAD-a

Slučaj je postao medijski eksponiran i politiziran jer je postao simbol ugnjetavanja tamnoputog stanovništva od strane autoriteta i organa reda u SAD-u. Naime, snimka koja je glavni dokazni materijal, pokazuje kako Chauvin, prilikom uhićenja, nekoliko minuta naslanja koljeno na vrat Floyda koji se žali da ne može disati. Na kraju ga je ugušio, a razlog uhićenja je bila lažna novčanica od 20 dolara.

Chauvin je osuđen za ubojstvo drugog stupnja.

Sudac Peter Cahill rekao je kako nije nastojao poslati nikakvu poruku presudom. “Međutim, ne mogu zanemariti duboku bol i tugu koju osjećaju sve obitelji, osobito obitelj gospodina Floyda” – rekao je sudac.

Prije proglašenja presude obratio se i sam Chauvin: “Želim izraziti svoju sućut obitelji Floyd i reći kako će se u budućnosti otkriti neke informacije koje će biti od interesa i za koje će nadam da će olakšati neke stvari”, prenosi AP.

Joe Biden je javio kako smatra da je presuda “prikladna”.
Komentari

komentar

You may also like