Bivši predsjednik Afganistana poriče da je pobjegao s milijunima: “Prihvatio bih detektor laži”

Bivši afganistanski predsjednik rekao je da nije imao izbora nego naglo napustiti Kabul i zanijekao je da je bilo riječ o mogućem sporazumu o mirnom preuzimanju vlasti. Time je osporio navode afganistanskih i američkih dužnosnika koji tvrde suprotno

Bivši predsjednik Ashraf Ghani rekao je u intervjuu za BBC koji je emitiran u četvrtak da mu je savjetnik dao samo nekoliko minuta da odluči napustiti glavni grad Kabul. Također je zanijekao optužbe da je napustio Afganistan s ukradenim novcem. Naime, mnogi mediji su tada pisali kako je u panici napustio Kabul helikopterom u kojeg je unosio kofere pune dolara. Washington je potrošio 146 milijardi američkih dolara na obnovu Afganistana od svrgavanja talibana 2001. Uz česte navode o korupciji, dio tog novca je zasigurno završio i u privatnim “džepovima”, a dio možda i u Ghanijevom helikopteru u bijegu.

“Želim kategorički reći da nisam iznio nikakav novac iz zemlje”, rekao je Ghani za emisiju na BBC Radiju 4. “Helikopteri su pri slijetanju i odredištu bili su dostupni za svako pretraživanje. Bio bih oduševljen da je bilo nekakve istrage tada, makar i testiranje na detektoru laži ili bilo što drugo”, pokušao se opravdati Ghani. Ghanijev iznenadni i tajni odlazak 15. kolovoza ostavio je grad bez zapovjednika jer su američke i NATO snage bile u završnoj fazi svog kaotičnog povlačenja iz zemlje nakon 20 godina.

“Ujutro toga dana nisam ni slutio da ću kasno poslijepodne otići”, rekao je Ghani. Ovi njegovi navodi su u suprotnosti s drugim izvještajima. Bivši predsjednik Hamid Karzai rekao je za AP u intervjuu ranije ovog mjeseca da je Ghanijevim odlaskom propuštena prilika da vladini pregovarači, uključujući njega i predsjednika mirovnog vijeća Abdullaha Abdullaha, postignu dogovor s talibanima, koji bi se vjerojatno obvezali ostati van glavnog grada.

Nakon što je nazvao vladinog ministra obrane Bismillaha Khana, ministra unutarnjih poslova i šefa policije i otkrio da su svi pobjegli iz glavnog grada, Karzai je rekao da je pozvao talibane u Kabul “kako bi zaštitili stanovništvo kako grad ne bi zapao u još veći kaos i pljačkanje”.

Ipak, Ghani je u svom radijskom intervjuu rekao da je pobjegao “kako bi spriječio uništenje Kabula”, tvrdeći da dvije suparničke talibanske frakcije obrušavaju grad i da su bile spremne ući i voditi bitku za kontrolu. Kako god bilo, netko ovdje prilično laže.





Komentari

komentar

You may also like