Bivši predsjednik ruske Dume: Borisa Jeljcina su instruirali stotine agenata CIA kako voditi Rusiju

Prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin bio je okružen “stotinama agenata” CIA koji su ga navodili u njegovom predsjedništvu. Tako tvrdi Ruslan Khasbulatov, predsjednik ruske Dume ranih 90-tih i nekadašnji bliski suradnik Jelcinja za radio Govorit Moskva.

Još uvijek nije bjelodano jasno koliku ulogu je imao Washington u izboru Jelcinja i koliki utjecaj na njegovu vladavinu su imali Amerikanci, piše Russia Today. Khasbulatov, tadašnji drugi najmoćniji čovjek Rusije, nema dvojbi: “Bilo ih je na stotine. Oni su odlučivali o svemu.”. Tvrdi da je Jelcinj čak slao svoje povjerenike za sigurnost na “pregled” u CIA.

Na tragu informacija koje plasira Khasbulatov su i informacije Aleksandra Ruckoja, podpredsjednika Ruske federacije iz te ere. On tvrdi, za Lentu, da je oko Jelcinja bilo 12 stalnih zaposlenika CIA koju su mu pomogli učiniti reformu ekonomije Jelcinj-Gaidar u kojoj se sistemski uništila planska ekonomija kako bi ju zamijenio “šok kapitalizam”. Tvrdi da je često čuo Jelcinja kako priča sa savjetnicima koji su imali “strani naglasak”.

Boris Jelcinj je napustio ured 1999, ali prije toga je stvorio sustav koji predsjedniku daje jake ovlasti. Time je smanjio snagu parlamenta i komunističke partije. Takav preustroj podržao je Washington.

Danas je nasljeđe Jelcinja i njegov značaj pomiješan u javnom mnijenju Rusije. Dio misli da je alkoholičar koji je prodao Rusiju zapadnom kapitalizmu. Drugi misle da je revolucionar koji je okrenuo Rusiju svijetu, piše Russia Today.

 
 

Komentari

komentar

You may also like