Bivši premijer Australije tvrdi da nemaju mogućnost održavati nuklearne podmornice

Bivši australski premijer Malcolm Turnbull je potpisao sada već otkazani ugovor o podmornicama iz Francuske na dizelski pogon. Sada dovodi u pitanje može li Australija sigurno održavati flotu koju pokreće američka nuklearna tehnologija.

Malcolm Turnbull sklopio je 2016. godine 60 milijardi dolara vrijedan ugovor s francuskom tvrtkom Naval Group o izgradnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica. Trenutni premijer Scott Morrison, koji je 2018. zamijenio Turnbulla u borbi za moć unutar australijske konzervativne vlade, otkazao je sporazum ovog mjeseca  i ušao u pakt AUKUS sa SAD-om i UK kojim će Canberra dobiti najmanje osam podmornica na nuklearni pogon. Morrison je objasnio da je “promjena igre” u tome što će podmornice nove generacije s nuklearnim pogonom koristiti reaktore kojima nije potrebno dolijevanje goriva tijekom 35-godišnjeg vijeka plovila.

Ipak, bivši premijer Turnbull danas je rekao da ga je australsko ministarstvo obrane još 2018. obavijestilo da australska flota na nuklearni pogon nije opcija bez lokalnih nuklearnih postrojenja. Morrisonov savjet da bi Australija mogla postati prva zemlja koja će upravljati flotom na nuklearni pogon bez civilne nuklearne industrije ili nuklearnih stručnjaka bio je “vrlo različit” od savjeta Ministarstva obrane prije tri godine, rekao je Turnbull. “Zvuči previše dobro da bi bilo istinito”, rekao je Turnbull, prenosi AP.

Je li dovoljno sigurno imati “nuklearni reaktor napunjen visoko obogaćenim uranijem i nemati mogućnosti ga pregledati kroz 35 godina?” upitao se Turnbull. S druge strane,  flota s nuklearnim pogonom koju održava druga država nije opcija za Australiju. “Ako ne možete održavati svoje brodove, nemate potpunu kontrolu nad njima”, rekao je Turnbull.

Turnbull, koji tvrdi da je prijatelj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, rekao je da je Morrison trebao prvo razgovarati sa  Francuskomk o tome da misli kako ih konvencionalne podmornice neće zadovoljiti. “Ovo je zastrašujuća epizoda u međunarodnim odnosima Australije i posljedice toga će dugo trajati”, rekao je Turnbull. Bivši premijeri Paul Keating i Kevin Rudd, koji su vodili Laburističku stranku lijevog centra, također su bili glasni kritičari AUKUS sporazuma

Australija ima samo jedan nuklearni reaktor u Sydneyu koji proizvodi nuklearne izotope za medicinsku uporabu. Proizvodnja nuklearne energije je zabranjena, a Australija odbija izvoz svog uranija u zemlje koje bi ga mogle koristiti u vojne svrhe.





Komentari

komentar

You may also like