Bivši premijer Conte postaje predsjednik Pokreta pet zvijezda

Bivši talijanski premijer Giuseppe Conte prihvatio je ponudu vodstva Pokreta pet zvijezda i preuzet će tu populističku stranku.

“Giuseppe Conte prihvatio je poziv da s Pokretom pet zvijezda razradi projekt ponovnog osnivanja (stranke, op.a.)”, objavljeno je na službenom Facebook računu Pokreta pet zvijezda u nedjelju, nakon susreta Contea s vođama pokreta, prenosi Financial Times.

Podsjetimo, nakon izbora 2018. Pokret pet zvijezda postao je najjača stranka u parlamentu, osvojivši 32, 7 posto glasova birača. Tada su formirali koaliciju s krajnje desnom Ligom Mattea Salvinija, a premijer je postao nestranački Giuseppe Conte. Salvini je pokušao kasnije, pošto je po anketama njegova stranka imala najveću podršku birača, srušiti vladu, ali je Conte ostao premijer, nakon dogovora Pokreta pet zvijezda s lijevo centrističkom Demokratskom strankom.

Nedavno je srušena Conteova vlada, nakon što se odmetnuo dio Demokratske stranke pod vodstvom Mattea Renzija i osnovao stranku Italia Viva. Uskoro je formirana tehnokratska vlada na čelu s Marijem Draghijem, bivšim guvernerom Europske središnje banke, koju su podržali Pokret pet zvijezda, Liga, Berlusconijeva Forza Italia, Demokratska stranka, Italia Viva i manja ljevičarska stranka.

Pošto Pokret pet zvijezda konstantno gubi popularnost te je izgubio, po anketama, gotovo pedeset posto podrške koju su imali na izborima 2018., akvizicija popularnog premijera Contea trebala bi im pomoći.

„Ovo je ključni izazov za pokret, cjelovito restrukturiranje kako bi ga transformirali u političku snagu koja je sve više otvorena civilnom društvu, sposobnu da postane središnja referentna točka u trenutnom političkom okviru i da igra presudnu ulogu od danas do 2050.”, poručio je Pokret pet zvijezda.





 

Komentari

komentar





You may also like