Bivši premijer Italije: Rizično je misliti da će Putinova moć pasti, potrebni su pregovori

Ukrajinski rat snažno zaokuplja i talijanske političare, poglavito sada, u kontekstu nadolazećih parlamentarnih izbora koji se održavaju već u slijedeći nedjelju, a s obzirom kako njegove posljedice itekako osjećaju i talijanski građani u ekonomskom i socijalnom smislu. O tome svjedoči i vijest koju je danas objavio talijanski medij La Stampa.

Konkretno, radi se o intervjuu, kojeg je za torinsku La Stampu dao bivši talijanski premijer i čelnik Pokreta 5 zvijezda Giuseppe Conte. Njegova je stranka činila temelj vladajućih koalicija u mandatu posljednjeg saziva parlamenta, a mogla bi postati treća stranka po broju glasova na parlamentarnim izborima 25. rujna.

Conte je u intervjuu pozvao na intenziviranje diplomatskih napora za početak mirovnih pregovora o Ukrajini, za što je, uvjeren je, zainteresiran ruski predsjednik Vladimir Putin, ali i sve strane.

“Čini mi se da u ovom trenutku nitko ne može priuštiti klađenje u Putinove namjere. S druge strane, reakcije autokrata okrenutog leđima zidu mogu biti vrlo opasne. Ulozi su previsoki. Ponavljam, potrebni su diplomatski napori koji moraju vidjeti Italiju kao protagonista unutar Atlantskog saveza. Kažem ovo s iskrenom zabrinutošću: nitko se ne igra vatrom”.

„Ne želim se zavaravati. Rizično je zamisliti da Putinov režim posrće i da ga se može vojno srušiti. Moramo tražiti političku pobjedu koja štiti prava Ukrajinaca jamčenjem čvrstog i trajnog mira”, dodao je Conte.

“Mirovni pregovori zahtijevaju mnogo diplomatskog napora. Oni [pregovori] su također korisni za Putina. I ovime se moramo voditi“, primijetio je Conte i dodao kako “uvijek postoje kanali za izgradnju mira”.





“Problem je u tome što se čini da je ova perspektiva neobjašnjivo odbačena, a čak ni unutar EU ne vidim stvarno uvjerenje da je samo dijalog pravi smjer”, kazao je talijanski političar.

Smatra da je vlada Maria Draghija (tehnička vlada s obzirom da je Draghi podnio ostavku nakon neizglasavanja povjerenja zbog čega su i zakazano novi izbori, op. GN.) previše odana liniji koju nameće Washington, umjesto da “usmjeri sjevernoatlantsku strategiju prema dogovornom rješenju”.

Priznaje da strateški interesi Europe i Sjedinjenih Država nisu uvijek usklađeni i da europski građani trpe zbog neprijateljstava u središtu Europe.





Komentari

komentar

You may also like