Bivši savjetnik predsjednika SAD-a: ugroza „Sjevernog toka 2“ po EU jako je preuveličana od strane SAD-a

Ugroza od plinovoda „Sjeverni tok 2“ za Europsku uniju jako je preuveličana od strane američke vlade, izjavio je bivši savjetnik američkih predsjednika Donalda Trumpa i Georga Busha ml. David Banks.

Podsjećamo: američki ministar energetike Rick Perry sinoć je izjavio kako SAD razmatraju dodatne sankcije protiv projekta plinovod „Sjeverni tok 2“. To je već danas službena Moskva, kroz riječi glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitryja Peskova, označila „neprihvatljivim“, a takva nastojanja usporedila s „reketom“ i ucjenom. Peskov je kazao kako će samo konkurencija tog i drugih projekata na tržištu pokazati svoju vrijednost.

O mogućem američkom uvođenju novih sankcija protiv investitora i tvrtki koje sudjeluju u spomenutom rusko-njemačkom energetskom projektu, priopćio je medij The Wall Street Journal.

Međutim, u intervjuu za rusku agenciju RIA Novosti, David Benks izjavio je slijedeće: „Moje mišljenje o „Sjevernom toku 2“ razlikuje se od općeprihvaćenog (u Washingtonu, op. a.). Ja nisam tako zabrinut dominacijom Rusije na energetskom tržištu EU. SAD su sada jedan od najvećih izvoznika plina i nastavljaju rast u tome smjeru. Snaga tržišta smanjit će sposobnosti Rusije da tu (energetsku) polugu koristi u odnosu na Europsku uniju.“

Benks smatra, kako je u skladu s pooštravanjem ekoloških zahtjeva EU u odnosu na štetne emisije ruskih energetskih tvrtki, takvih poput „Gazproma“, moguće da će one morati ozbiljno investirati u svoju infrastrukturu.

SAD takvih problema nemaju i moguće je da konkurentna prednost, koju sada ima „Gazprom“, u daljnjoj perspektivi isčezne. „Ja ne vidim takve velike ugroze od „Sjevernog toka 2“, kako je drugi vide“, zaključio je Benks.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like