Bivši šef Mossada: nije problem ako Iran ima atomsku bombu, već je li Izrael spreman za odgovor

Bivši direktor izraelske obavještajne službe Mossad Shabtai Shavit, dao je zanimljiv intervju za izraelski medij The Times of Israel, objavljen u srijedu, 8. srpnja. Shavit je bio 7. od ukupno 12 šefova Mossada, a na toj je dužnosti radio od 1989.-1996. godine. Dakle, i više nego kompetentna osoba za razgovor o brojnim bliskoistočnim temama, prije svega onima vezanim uz Iran i izraelske odnose s tom zemljom, koji toliko opterećuju ukupno stanje ne samo u toj regiji. Upravo je ta tema, prije svega navodna iranska nastojanja za proizvodnjom atomske bombe (što Teheran postojano negira) i dominirala u razgovoru pa smo se u prijevodu na nju primarno i fokusirali.

Nekadašnji prvi izraelski obavještajac u tom smislu daje uravnoteženu ocjenu, prema kojoj se ne smije vojno napasti Iran, već „uspostaviti realno sprječavanje“ te zemlje u spomenutoj namjeri. A što on pri tome ima na umu, pročitajte u nastavku teksta:

„Dozvolite mi najprije kazati, da ja o tim pitanjima ne govorim kao političar i javni djelatnik, već kao obavještajac. Obavještajni časnik, koji opskrbljuje osobe koje donose rješenja, opskrbljuje političko vodstvo ne samo obavještajnim informacijama, već i procjenama, čak i preporukama. Meni nije dozvoljeno tražiti bolje scenarije, pozitivne scenarije. Ja nemam izbora. Moram se orijentirati na pogoršanje razvoja stanja… Najlošiji scenarij sastoji se od toga da Iran ne odustane od svoje odluke, svoje odlučnosti za doseg potencijala nuklearnog oružja“, kazao je Shabtai Shavit.

Njihov (iranski) glavni temelj glasi: „Ja želim imati bombu, kako bih je bacio na Tel Aviv“. Kada oni govore o nužnost posjedovanja atomske bombe „za svoj imunitet“, to se ne odnosi  „samo protiv Izraela“, već i „protiv SAD-a i Turske“, naglasio je bivši čelnik Mossada.  Ako Iran dobije atomsku bombu, on će također pobjediti i Tursku, nastavlja iznositi svoje mišljenje bivši izraelski obavještajac. „Njihove se vođe sastaju (predsjednici Rouhani i Erdogan, op. a.). Oni razmjenjuju posjete. Sve je to lijepo. Ali u osnovi, te dvije zemlje se bore za hegemoniju na Bliskom istoku“, kazao je dalje.

„… Ja nisam od onih koji govore, kako će, u onaj trenutak, kada se kod njih pojavi bomba, oni fizički prijetiti postojanju Izraela. Ne. Ali država s bombom može nju iskoristiti za izgradnju svemoćnih osovina utjecaja za potporu svojih interesa. Nama ne treba govoriti Irancima i čitavome svijetu: „Slušajte, mi vam nećemo dozvoliti dobiti bombu“. To bi značilo kako ćemo mi početi vojnu operaciju da bismo uništili ono što oni već imaju. Ja ne mislim kako je to pravilna politika, jer, kada vi prijetite, vi morate biti spremni djelovati… Zato je pričuvna varijanta – izgraditi realno sprječavanje. To znači, kako se mi moramo uvjeriti da imamo takve mogućnosti, kao bismo, ako vi (Iranci) odjednom skrenete s uma i poželite uporabiti bombu protiv nas, tada Iran prestao postojati. Cijena, koju vi morate platiti ako želite iskoristiti tu mogućnost protiv nas, bit će neprihvatljivo visoka“, izjavio je u intervjuu za The Times of Israel  bivši šef Mossada Shabtai Shavit.

Komentari

komentar





You may also like