Bivši šef Mossada: SAD će dozvoliti Iranu da dobije nuklearno oružje

Bivši direktor izraelske obavještajne službe Mossad, Danni Yatom, vjeruje kako će Bidenova administracija omogućiti Iranu da u kratkom roku dobije tehnologiju i operativne mogućnosti za proizvodnju nuklearnog oružja, izvijestio je u srijedu, 28. srpnja, izraelski Channel Seven (Arutz Sheva).

Danni Yatom, koji je trenutno predsjednik tvrtke za kibernetičku sigurnost WHEN, govorio je na zatvorenom forumu kojem su nazočili predstavnici izraelske vojske i strani veleposlanici, akreditirani u toj zemlji.

Tijekom konferencije Yatom se, dotičući se problema izraelske sigurnosti, usredotočio na “iransku prijetnju”. Istaknuo je važnost vojne opcije za Iran, naglasivši kako “Izraelu treba ofanzivni plan za izvanredne situacije kako bi se obračunao s Iranom u najgorem scenariju, kada je preblizu (atomske) bombe“.

“Do sada je Biden samo kazao kako neće dozvoliti Iranu nabavu nuklearnog oružja, ali definitivno nije rekao kako neće dozvoliti da postane nuklearna zemlja, a to također predstavlja opasnost za Izrael”, izjavio je bivši čelnik Mossada.

Ovdje bismo dodali slijedeće: u Izraelu se često održavaju rasprave na temu iranskog nuklearnog programa i mogućnosti da ta zemlja stvori nuklearno oružje. Poglavito su učestale nakon Trumpovog poraza na američkim predsjedničkim izborima i spoznaje kako njegov nasljednik – demokrat Joe Biden, nastoji Sjedinjene Države vratiti u nuklearni sporazum s Teheranom iz kojeg ih je jednostrano povukao Donald Trump. O tome se još od veljače u Beču vode posrednički pregovori između Washingtona i Teherana, u nazočnosti predstavnika ostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015. godine – Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Također treba napomenuti kako i u samom Izraelu postoje analitičari koji javno govore kako stvarne opasnosti od Irana po izraelsku sigurnost nema čak i u slučaju da ta zemlja uspije proizvesti svoju atomsku bombu. Izrael je u tom smislu vojno-tehnički neusporedivo superiorniji i znao bi učinkovito otkloniti svaku prijetnju prema kojoj bi se Teheran odlučio na, kako kažu, samoubilački čin pokušaja uporabe atomskog oružja protiv židovske države.
Ovakva mišljenja, iako kod izraelskih tvrdolinijaša nisu popularna ne samo zbog oštre protuizraelske retorike od strane Teherana, posve su logična i utemeljena na izraelskoj vojnoj moći. Osim toga i sam Teheran negira ovakve „crne scenarije“, a ako bi ikada i proizveo atomsku bombu ona bi bila isključivo sredstvo odvraćanja od eventualne agresije na tu zemlju. Iranski državni vrh dobro zna kako bi svaka druga uporaba takvog oružja s njegove strane bila apokaliptična najprije po njega samoga – ne samo zbog izraelske superiornosti u nuklearnom naoružanju i sredstvima protuzračne, proturaketne i svake druge borbe, već i zbog činjenice da su glavni sigurnosni jamac opstojnosti izraelske države Sjedinjene Države. Ne treba posebno obrazlagati što to znači.

Komentari

komentar

You may also like