Bivši ukrajinski ministar optužio SAD za izdaju

Bivši ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin na Facebooku je napisao kako je odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije protiv tvrtke Nord Stream 2 AG, koja gradi plinovod Sjeverni tok 2, poput „udarca u trbuh“.

Prošli je tjedan američki State Department izjavio kako Nord Stream 2 AG, podliježe sankcijama, ali ih se neće provoditi zbog američke nacionalne sigurnosti. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki priznala je da će plinovod sada biti teško zaustaviti.

“Ukidanje sankcija od strane Sjedinjenih Država protiv tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2 je poput udarca u trbuh. I poanta nije samo u tome što je šansa za završetak vrlo velika. Vrlo je uznemirujuće što ova tema nije pokrenuta tijekom posljednjeg posjeta Antonyja Blinkena (Ukrajini, op.GN.). To se ne radi s uglednim partnerima”, napisao je Klimkin.

“Ne bih volio vidjeti znakove krize povjerenja koji se počinju pojavljivati ​​u našim odnosima sa Sjedinjenim Državama – to je ono što nam najmanje treba. Rusko oružje oko granica Ukrajine ostaje, snage su povučene samo djelomično, prijetnja nigdje nije nestala. U slučaju dovršenja Sjevernog toka 2, gubimo tranzitni status, dostupnost plina u domove građana EU više ne ovisi o nama. Zato bit ćemo važni samo za diverzifikaciju opskrbe – nešto poput pričuve. Donesite vlastite zaključke”, napisao je bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova, koji je tu dužnost obnašao od 2014.-2019. godine.

Komentari

komentar
You may also like