Bivši ukrajinski predsjednik Porošenko osumnjičen za veleizdaju

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osumnjičen je za veleizdaju zbog kupnje ugljena od proruskih separatista, objavili su u ponedjeljak ukrajinski istražitelji, što je nova optužba protiv suparnika aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskija, piše AFP.

Porošenko (56), predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019. i trenutačno zastupnik, već je osumnjičen u nekoliko istraga zbog korupcije.

Ukrajinski ured za istrage, koji provodi istrage protiv visokih dužnosnika, objavio je u ponedjeljak da je Porošenko osumnjičen za “veleizdaju” jer je navodno podržavao “terorističke organizacije”, a pod time se misli na separatiste. Po istražiteljima, navodno je pomogao samoproglašenim republikama Lugansk i Donjeck da prodaju ugljen Kijevu od 2014. do 2015. u vrijednosti od 48,6 milijuna eura. Ukrajina je od 2014. u sukobu s tim pobunjeničkim pokrajinama. Rat je izbio nakon ruske aneksije Krima, a dosad je odnio više od 13 000 života.

Porošenku prijeti do 15 godina zatvora. On zasad nije komentirao nove optužbe. Jedan od njegovih bliskih suradnika, Oleksandr Turčinov, ocijenio je da je afera “stvorena po izravnom nalogu ukrajinskog predsjednika”. Porošenko se trenutačno nalazi u inozemstvu, ali nema namjeru pobjeći vlastima, rekao je Turčinov. U listopadu je u istoj istrazi optužen i proruski tajkun te utjecajni zastupnik Viktor Medvedčuk.

Komentari

komentar
You may also like