Bivši zapovjednik proruskih separatista optužio ruskog ministra obrane za ‘kriminalni nemar’

Bivši zapovjednik proruskih snaga (ministar obrane Donjecke Narodne Republike op.a.) u istočnoj Ukrajini optužio je u petak ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua za “kriminalni nemar” u vezi s vojnom kampanjom Moskve u Ukrajini, izvještava Reuters. Kriminalni nemar odnosi se na ponašanje u kojem osoba zanemaruje poznati ili očiti rizik ili zanemaruje život i sigurnost drugih. Federalni i državni sudovi opisuju ovo ponašanje kao oblik nepromišljenosti, gdje se osoba u sličnim okolnostima ponaša bitno drugačije od obične osobe.

“Izravno optužujem Sergeja Šojgua za, u najmanju ruku, kriminalni nemar”, rekao je Igor Girkin u videointervjuu objavljenom na svom Telegram kanalu. – “Nemam osnova da ga optužim za izdaju, ali na to sumnjam.” Girkina, koji također nosi pseudonim “Strelkov” od ruskog “strijelac”, nizozemski tužitelji terete za ubojstvo zbog njegove navodne uloge u obaranju leta MH17 Malaysian Airlinesa iznad Ukrajine 2014. godine. Postao je otvoreni kritičar otkako Rusija posljednjih tjedana vodi svoj rat u Ukrajini. Nedavno je ustvrdio da bi Rusija mogla izgubiti bez nove strategije i većeg broja ljudi.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira Girkinov ispad – jedan od najjačih javnih napada na rusko vojno vodstvo od strane istaknutog pojedinca koji se zalagao za intenzivniju kampanju u Ukrajini. Unatoč ponovljenim ruskim neuspjesima i velikim gubicima u ljudstvu i opremi tijekom 79-dnevne invazije, Putin nije pokazao nikakav znak distanciranja od Šojgua. Ministar je odigrao vrlo vidljivu ulogu na komemoracijama na Crvenom trgu u ponedjeljak povodom 77. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Ukrajina tvrdi da je ovog tjedna odbacila ruske snage iz istočnog grada Harkova i da priprema protuofenzivu koja bi mogla signalizirati promjenu u zamahu rata. Nakon što nisu uspjele zauzeti glavni grad Kijev u prvoj fazi, kako Rusija naziva “posebne vojne operacije”, ruske su se snage ponovno usredotočile na istočnu regiju Donbas i južni grad Mariupolj.

Dodajmo da je bivši plaćenik Kremlja, Marat Gabidullin, nedavno za Reuters izjavio da su ruske trupe loše pripremljene za rat u Ukrajini. France 24 piše da je ovaj bivši ruski vojnik proveo gotovo pola desetljeća kao borac kontroverzne plaćeničke postrojbe Wagner. Prisustvovao je borbama na istoku Ukrajine, a potom i u Siriji, gdje je teško ranjen. No, sada dok borbe bjesne u Ukrajini, on tvrdi da bi Kremlj trebao zaustaviti strane vojne intervencije i umjesto toga se usredotočiti na poboljšanje života ljudi kod kuće.

 
Australija i Nizozemska pokrenule postupak protiv Rusije zbog rušenja MH17

 

Komentari

komentar

You may also like