Bizaran uvjet Olimpijskog odbora o sudjelovanju ruskih sportaša uspio razljutiti sve strane

Nakon nekoliko mjeseci politizacije sporta, čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zbilja nisu doprinijeli rješenju. Preporučuju vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša u natjecanje, ali kao pojedinci pod neutralnom zastavom i bez obilježja zemlje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je da je MOO preporučio međunarodnim federacijama i organizatorima događaja da se “sportaši s ruskom ili bjeloruskom putovnicom moraju natjecati samo kao pojedinačni neutralni sportaši”. Odbor je dodao da “timovi sportaša s ruskom ili bjeloruskom putovnicom ne mogu biti uzeti u obzir”. Također će biti izostavljeni “sportaši koji aktivno podupiru rat” i “sportaši koji su pod ugovorom zaposleni u ruskoj ili bjeloruskoj vojsci ili agencijama za nacionalnu sigurnost”. Dodatno, nije dopuštena “nikakva zastava, himna, boje ili bilo koja druga identifikacija ovih zemalja prikazana na bilo kojem sportskom događaju ili skupu i na cijelom mjesto događaja”, i “nijedan član ruske ili bjeloruske vlade ili državni dužnosnik ne mogu biti pozvan ili akreditiran za bilo koju međunarodnu sportski događaj ili susret”, prenosi Al Jazeera.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Berlin je kritizirao preporuku olimpijskih čelnika da se ruski i bjeloruski sportaši vrate natjecanju. Odluku je nazvao “šamarom” za ukrajinske sportaše. Ukrajinski sportaši “zaslužuju solidarnost međunarodnog sporta”, rekla je njemačka ministrica sporta Nancy Faeser u izjavi i dodaje: “Međunarodni sport mora bez dvojbe osuditi brutalni agresorski rat Rusije. To se može učiniti samo uz potpuno isključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša”, prenosi dpa.

“Dan srama za MOO!!!”, napisao je na Twitteru poljski zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk.

Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora osudio je kao “neprihvatljive” kriterije koje je objavio Međunarodni olimpijski odbor iz sjedišta u Lausannei u Švicarskoj. “Najavljeni parametri apsolutno su neprihvatljivi”, rekao je Stanislav Pozdnjakov na konferenciji za novinare, prenosi ruska RIA. “Što se tiče timskih sportova, imamo posla s jasnom diskriminacijom temeljenom na putovnicama”, rekao je Pozdnjakov. “Ovo blokira gotovo 30% naših sportaša da se natječu. Takav pristup je u suprotnosti s Olimpijskom poveljom i bilo kakvim normama”, tvrdi.

 





Komentari

komentar

You may also like