Bjelorusija: 40 racija na aktiviste, novinare i udruge

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak najavio da će se obračunati s 1500 NGO udruga, novinara i aktivista koji su “financirani iz vana”. Kazao je kako organizacije podupirane sa Zapada stvaraju nemir u Bjelorusiji. Reakcija je to Lukašenka  na sankcije iz EU, ali i na nemire unutar Bjelorusije nakon izbora u kolovozu 2020. kada je Lukašenko dobio šesti mandat pobijedivši Svetlanu Tihanovskaju. Izbili su nemiri zbog sumnje u namještanje izbora, a uhićeno je oko 35 000 ljudi, prema navodima AP. Lukašenko tvrdi da su protesti orkestrirani iz drugih država.

Nakon Lukašenkove najave, izvršeno je preko 40 racija u domove novinara i urede udruga. Udruzi Viasna koja 25 godina prati stanje ljudskih prava u Bjelorusiji i opsežno je izvještavala o protestima, provaljena su vrata regionalnih ureda, ali i vrata domova novinara i zaposlenika. Direktor Viasne, Ales Bialiatski, već je uhićen 2012. kada je proveo dvije godine u zatvoru.

Pretražene su prostorije i Bjeloruskog udruženja novinara, Bjeloruskog helsinškog odbora, pokreta “Za slobodu”. Bez odvjetničke licence je ostao poznati odvjetnik Anton Gashinsky koji je zastupao djevojku uhićenog Protaševiča, Sofiju Sapegu. Trenutno je 39 bjeloruskih novinara iza rešetaka.

Bjeloruski KGB je ranije najavio da pokreće opsežnu operaciju koja ima za cilj “očistiti individue radikalnog razmišljanja”. S druge strane, Andrej Bastunets, predsjednik bjeloruskog udruženja novinara je kazao kako je pokrenuta “najveća pokretna traka represije u suvremenoj povijesti Bjelorusije.”- prenosi AP.

 

Komentari

komentar
You may also like