Bjelorusija će iz novog nacrta ustava izbaciti odredbu o neutralnosti

Bjeloruski nacrt ustava koji bi trebao bi biti potvrđen nacionalnim referendumom neće sadržavati trenutnu odredbu o težnji za neutralnošću, rekao je danas novinarima predsjednik Ustavnog povjerenstva zemlje Pjotr Miklašević, prenosi TASS.

Komentirajući odredbu o političkoj, vojnoj i diplomatskoj neutralnosti, Miklašević je kazao:  “Takva odredba postoji u sadašnjem Ustavu. S obzirom na trenutnu situaciju, gdje je Bjelorusija članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) , zapravo dio vojnog i političkog bloka, postoji potreba da se ta odredba prilagodi stvarnosti,” rekao je odgovarajući na pitanje TASS-u.

“Bjelorusija će zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet u skladu sa svojim međunarodnim ugovorima”, dodao je Miklašević. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko također je ranije doveo u pitanje nastavak odredbe o neutralnosti u novom ustavu, pozivajući se na obveze zemlje unutar ODKB -a i obveze prema Rusiji.

“Što se tiče neutralnosti, ovo pitanje nije čak ni za raspravu. To je tada bila odluka bjeloruskog narodnog kongresa. Snažno ga je podržavao. Ipak, u realnosti nema gotovo nikakve neutralnosti. Neutralna smo država u skladu s Ustavom, a ipak smo članica vojne i političke organizacije ODKB -a i tako dalje. O kakvoj neutralnosti možemo govoriti?”- istaknuo je Lukašenko za Belta.

Lukašenko je obećao da će se ustavni referendum održati prije veljače 2022. godine.

Komentari

komentar
You may also like