Bjelorusija: MIG-29 “spustio” strani avion, uhićeni putnik je novinar

Jučer se u bjeloruskom zračnom prostoru odvila napeta situacija zbog koje i danas pristižu osude bjeloruske vlade. Naime, samo dvije minute prije nego je putnički let Ryanair 4978 (Atena-Vilnius) uletio u zračni prostor Litve, presreo ga je bjeloruski borbeni MIG-29. Pilotu putničkog leta naređeno je da skrene putanju i sleti u Minska zbog, navodne, sumnje na bombu u putničkog zrakoplovu, piše Reuters.

Zrakoplov je letio u tranzitu kroz bjeloruski prostor kraće vrijeme jer je to najbrži put od Atene do Litve.

Nakon sletanja u Minsk uhićen je novinar Roman Protasevich (26) koji je bio putnik na letu i koji ima 3 optužnice u Bjelorusiji. Optužuje ga se da je sudjelovao u organizaciji protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020. Bjeloruski KGB ga je prozvao teroristom. Protasevich, rođen u Bjelorusiji, već nekoliko godina živi i radi iz Poljske i Litve. Naime, medij Nexta iz Poljske za kojeg radi Protasevich bio je vrlo angažiran u prijenosu protesta u Bjelorusiji kao i u izvještavanju o tome kako su izbori 2020 namješteni. Medijima iz Bjelorusije to je bilo teže zbog cenzure.

Bomba na letu koji je morao prisilno sletjeti nije pronađena. Predstavnici Ryanaira su za rusku Novaya Gazeta kazali kako je informacija o bombi na letu plasirana od bjeloruske zračne kontrole.

O incidentu su se oglasili brojni dužnosnici Zapada. Američki državni tajnik Antony Blinken incident je nazvao “šokantnim događajem” i kazao kako Bidenov ured “detaljno priprema odgovor sa saveznicima”.

Javili su se i iz Litve te potiču NATO i EU na djelovanje kako bi se sankcionirala Bjelorusija. Avion je naposljetku sletio u Litvu, ali sa sedam sati zakašnjenja i s nekoliko putnika manje (Protasevich, njegova djevojka i još četiri nepoznate osobe), a preostale putnike je dočekala premijerka.





Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, zatražila je brzo puštanje Protasevicha i rekla kako svi dogovorni za otmicu zrakoplova moraju biti “sankcionirani”. Nadodala je kako će ovo biti jedna od tema današnjeg zasjedanja čelnika EU.

Oglasila se i UN-ova agencija za civilni zračni promet (ICAO) koja je incident prozvala kršenjem Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (poznatija kao Čikaška konvencija).

Komentari

komentar





You may also like