Bjelorusija obustavila izvoz struje Ukrajini

Isporuka električne energije Ukrajini iz Bjelorusije bit će prekinuta od četvrtka, 18. studenog 2021. godine, javlja bjeloruska agencija BelTA, čiju vijest prenosi Eadaily.

“Bjeloruska strana razmotrit će mogućnost daljnje opskrbe Ukrajine električnom energijom, uzimajući u obzir tehničke mogućnosti”, priopćilo je nadležno ministarstvo te zemlje.

Ujutro 17. studenoga, iz mreže se automatski isključio prvi agregat bjeloruske atomske centrale, a razlog će utvrditi stručnjaci. Pozadinsko zračenje u ostalo je normalno, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo kako je jučer prekinuta opskrba ruskom naftom poljskih i njemačkih rafinerija koja se isporučuje naftovodom Družba, zbog, kako je rečeno u Minsku, tehničkih problema na bjeloruskoj dionici istog.

U proljeće 2021. Vlada  u Kijevu zabranila je uvoz električne energije iz Bjelorusije, budući da je korištenje te energije „u suprotnosti sa strateškim ciljevima Ukrajine u energetskom sektoru, posebno sinkronizacijom Ujedinjenog energetskog sustava Ukrajine s ENTSO-E (Europska zajednica elektroenergetskih operatera), te moguće ugrožava energetsku sigurnost”.

Ta je zabrana bila na snazi ​​do 1. listopada, a kasnije je produžena do 1. studenog 2021. godine. Ali s početkom hladnog vremena i energetske krize u Europi Kijev se odlučio vratiti kupnji bjeloruske struje.





Minsk je 2. studenog izvijestio da je Bjelorusija isporučila Ukrajini 500 MWh električne energije prema sporazumu o hitnoj pomoći.

“Isporuke se vrše na zahtjev ukrajinske strane. Dugoročni komercijalni ugovori (osim ranije sklopljenih) u ovom slučaju ne dolaze u obzir”, objavljeno je u bjeloruskom Ministarstvu energetike.

Isto ministarstvo 6. studenoga objavilo je ugovor o isporuci električne energije Ukrajini. U izvješću se navodi da će se prema njegovim odredbama opskrba obavljati tijekom studenog, ali će njihov raspored ovisiti o režimima rada elektroenergetskog sustava i kapacitetu proizvodne opreme, navodi Eadaily.





Krajem listopada rusko Ministarstvo gospodarstva objavilo je da će od 1. studenog obustaviti isporuku ruskog ugljena Ukrajini zbog sve veće potražnje u samoj Rusiji. Komentirajući tu odluku, to je ministarstvo naglasilo kako je tijekom proteklih godina, “usprkos političkom stanju, Rusija ostala glavni dobavljač ugljena za industrijske i energetske tvrtke u Ukrajini”.

“Štoviše, udio ruskih dobavljača čak se neznatno povećao – do 68% ukupnog ugljena isporučenog Ukrajini. U fizičkom smislu, obujam isporuka ugljena porastao je s 9,5 milijuna tona u 2019. na 10,3 milijuna tona u prvih devet mjeseci 2021. godine”, navedeno je u priopćenju.

Ukrajina službeno ne kupuje ugljen od samoproglašenih i nepriznatih republika u Donbasu. U kolovozu je Ukrajina zabilježila nedostatak ugljena u skladištima svojih termoelektrana. Nestašicu je uzrokovao nenormalni pad cijena električne energije u travnju-lipnju, izazvan beskrupuloznim posredničkim trgovcima, objasnio je ukrajinski ministar energetike German Galushchenko.

 

Komentari

komentar

You may also like