Bjelorusija odgovorila EU u vezi zračnog incidenta, osniva povjerenstvo

Nakon međunarodne osude Bjelorusije zbog prekidanja međunarodnog putničkog leta, prisilnog slijetanja i uhićenja novinara, oglasila se i Bjelorusija.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Anatoly Glaz izjavio je: “Nema sumnje da je naše postupanje u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom. Baš zbog toga smo iznenađeni reakcijom brojnih zemalja i institucija Europske unije. Situacija se namjerno prenapuhuje i namjerno je politizirana. Neosnovane optužbe pljušte i ne postoji jasna namjera da se događaj sagleda objektivno. Umjesto toga, slušamo ponovno pozive da se uvedu sankcije.”, prenosi TASS

Predsjednik Ryanaira kazao je kako su na letu vjerojatno bili agenti KGB-a. S druge strane, iz Bjelorusije su javili kako je sumnja o bombi na letu opravdana jer su se na letu sukobili putnici oko stanja u Gazi i Izraelu, a jedan od njih je prijetio bombom.

Šest putnika manje je sletilo u Litvnu nego je krenulo iz Atene, piše New York Times. Uhićeni u Minsku su novinar Protasevich i njegova djevojka. Tko su preostale četiri osobe koje su izašle u Minsku, predmet je kriminalne istrage.

Bjelorusko Ministarstvo prometa i transporta danas je najavilo osnivanje posebnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi što se dogodilo. “Sve okolnosti bit će objavljene uskoro”-najavili su iz ministarstva.

Komentari

komentar





You may also like