Bjelorusija ograničila isporuku ruske nafte Europi

Nedavne prijetnje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka o tome kako može zatvoriti ventil na ruskom plinovodu koji prolazi bjeloruskim teritorijem za EU u slučaju novih sankcija protiv njegove zemlje za sada se nisu ostvarile. Međutim, upravo se ostvaruju neke druge, iako, naravno, kao takve nisu niti naznačene niti formulirane u tom kontekstu. Međutim, teško je vjerovati u slučajnosti i njihovom savršenom tajmingu. Evo o čemu je riječ:

Isporuke nafte kroz naftovod Družba, koji prolazi kroz Bjelorusiju, ograničavaju se na tri dana, izvijestio je u srijedu, 17. studenog, glasnogovornik ruske tvrtke Transnjeft Igor Demin.

“Gomeltransneft je od jučer počeo neplanirane popravke na jednom od krakova naftovoda Družba, ograničavajući isporuke… na otprilike tri dana”, rekao je Igor Demin.

Time je Bjelorusija privremeno ograničila isporuku ruske nafte preko Poljske. Ovaj tranzitni smjer opskrbljuje sirovinama rafinerije u Poljskoj i Njemačkoj.

Sve je ovo rezultat nove migrantske krize nastale na bjelorusko-poljskoj granici za koju Minsk optužuje Varšavu s obzirom kako je ona ranije propuštala migrante koji su išli kroz Bjelorusiju i Poljsku za Njemačku, dok Varšava optužuje Minsk za namjerno slanje novih migranata i to u „kooperaciji“ s Moskvom i da to pitanje instrumentalizira u političke svrhe.

O ovoj temi danas ćemo dostaviti naš novi komentar.
Komentari

komentar

You may also like