Bjelorusija podiže kaznenu prijavu zbog osnivanja oporbenog Koordinacijskog vijeća

Od dogovora bjeloruske vlade i oporbe, barem prema metodi koju je osmislila sama oporba, po svemu sudeći neće biti ništa. O tome svjedoči i najnovija vijest pristigla iz Minska, u kojoj se navodi kako državno odvjetništvo (tužiteljstvo) te zemlje pokreće kaznenu istragu zbog formiranja oporbenog Koordinacijskog vijeća, a odluku o tome osobno je priopćio glavni državni tužitelj Aleksandar Konyuk.

Podsjećamo kako je bjeloruska oporba već ranije objavila odluku o formiranju toga vijeća za prijenos vlasti, a koje će se sastojati od 70 članova. Aktualni predsjednik Aleksandar Lukašenko nedavno je tim povodom izjavio kako vlada Republike ima dovoljno mjera na raspolaganju za ohladiti „pojedine usijane glave“.

Državni tužitelj Konyuk danas je izjavio slijedeće: „Osnivanje i djelatnost Koordinacijskog vijeća usmjerena je na preuzimanje državne vlasti, kao i na činjenje štete nacionalnoj sigurnosti Republike Bjelorusije. Prema danoj činjenici podignuta je kaznena prijava po članku 361 Ustava.“ Prema tom članku osumnjičenima prijeti kazna zatvora do 5 godina. Konyuk je izjavio kako je djelatnost oporbenog vijeća neustavna jer zakon ne razmatra mogućnost uspostave takvih tijela. Također je kazao i kako je nekoliko osoba već izišlo iz spomenutog vijeća jer su shvatili „nezakonitost svojih postupaka“.

Član predsjedništva oporbenog Koordinacijskog vijeća Sergey Dilevski je za rusku agenciju RIA izjavio kako cilj toga tijela nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti, već uloga posrednika između vlade i javnosti. I on je potvrdio kako su iz spomenutog vijeća izišli njegovi pojedini članovi, ali i da masovnog izlaska nije bilo.

 

 





Komentari

komentar

You may also like