Bjelorusija pokreće postupak protiv Tihanovske zbog terorizma

Državno tužiteljstvo Bjelorusije otvorilo je kazneni postupak protiv bivše predsjedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovske i članova oporbene inicijative BYPOL-a zbog pripreme terorističkog napada organizirane skupine, izjavio je glavni državni tužitelj Andrej Šved.

“Te su osobe prije nekoliko dana pokušale izvršiti eksplozije i podmetanje požara na području glavnog grada i drugih gradova. Pritvoreni … Maleichuk je već svjedočio o organizatorima i sudionicima terorističkog napada”, izjavio je Šved. Pri tom je naglasio kako su osobe uključene u ovaj slučaj planirale optužiti vlasti za ugrožavanje života ljudi.

Bjeloruskoj službi sigurnosti naloženo je da prikupi dokumentaciju kako bi se od Poljske i Litve zahtijevalo izručenje Tihanovske i ostalih osumnjičenih, a svi će oni biti i na međunarodnoj tjeralici.

Prošlog je tjedna bjelorusko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo o uhićenju 35-godišnjaka koji je pripremao teroristički napad u vojnoj jedinici u Pechiju, u regiji Minsk, a drugi je uhićen u samom Minsku. Policija je uspjela zaustaviti zločine, pronaći i neutralizirati improvizirane eksplozivne uređaje. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, uhićenik je bio u kontaktu s BYPOL-om koji mu je naložio podmetanje eksplozije.

Kako se iz ove perspektive čini, ovo bi mogao biti i definitivni kraj bilo kakvog konstruktivnog dijaloga između vlade predsjednika Aleksandra Lukašenka (čiji novi mandat Zapad ne priznaje, već traži ponavljanje predsjedničkih izbora) i bjeloruske oporbe, barem onog njezinog dijela koje predvodi izbjegla Svetlana Tihanovska koja od kolovoza prošle godine živi u izbjeglištvu u Litvi, kako kaže – zbog straha za vlastiti život.

 
Komentari

komentar

You may also like