Bjelorusija protjeruje poljskog konzula zbog veličanja zločina nad Bjelorusima

Poljsko-bjeloruski odnosi snažno su narušeni nakon što je Varšava ubrzo nakon bjeloruskih predsjedničkih izbora održanih u ljeto prošle godine čvrsto stala iza oporbene kandidatkinje Svetlane Tihanovske, i nakon odbijanja priznanja novog predsjedničkog mandata Aleksandra Lukašenka. U tome, naravno, Poljska nije solirala, već se priklonila zajedničkoj politici Bruxellessa i Washingtona po tom pitanju, ali je nedvojbeno, uz Litvu, upravo Poljska bila predvodnica pomaganja bjeloruskoj oporbi, uključno i njihovoj potpori u velikim prosvjednim akcijama u Minsku. Lukašenko, očito, to ne zaboravlja, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Bjelorusija je odlučila protjerati konzula Generalnog konzulata Republike Poljske u gradu Brestu, obajvilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

“Dana 9. ožujka 2021. otpravnik poslova Poljske u Bjelorusiji Martin Wojciechowski pozvan je u bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova. Tijekom sastanka upućen je snažan prosvjed poljskom diplomatu u svezi sudjelovanja konzula Generalnog konzulata Republike Poljske u Brestu Jerzyja Timofejuka u neslužbenom događaju posvećenom „Danu prokletih vojnika“, održanom 28. veljače 2021. u Brestu uz sudjelovanje predstavnika nevladinih organizacija i organizacija mladih povezanih s Poljskom”, navedeno je u priopćenju bjeloruskog MVP. Dalje je rečeno kako je poljska strana dobila notu u kojoj je od navedenog konzula zatraženo da napusti teritorij Republike.

„Veličanje ratnih zločinaca, cinično opravdanje genocida nad bjeloruskim narodom, gruba kršenja obveza poljske strane da spriječi veličanje nacizma za nas su apsolutno neprihvatljivi”, stoji u izjavi bjeloruskog MVP.

“Sjećanje na spaljena sela, stotine ubijenih i osakaćenih civila sveto je za našu zemlju. I Bjelorusija i Poljska platile su ogromnu cijenu za opstanak svojih naroda u tom strašnom ratu. Bjeloruska strana ne dovodi u pitanje i nikada nije dovodila u pitanje mogućnost i važnost interakcije diplomata i vlastite dijaspore. Istodobno, poticanje rasnog, nacionalnog, vjerskog ili drugog neprijateljstva ili nesloge i rehabilitacija nacizma kaznena su djela u našoj zemlji. Sudjelujući u ovom događaju, poljski je predstavnik grubo prekršio norme međunarodnog prava, posebno Bečku konvenciju o konzularnim odnosima”, zaključilo je bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjećamo: Romuald Rice, nadimka “Brown”, vodio je kazneničke ekspedicije u istočnoj Poljskoj, u selima s bjeloruskim i litvanskim stanovništvom. U razdoblju siječanj-veljača 1946. godine njegova je grupacija počinila masakr nad 79 Bjelorusa. Svake godine u Poljskoj simpatizeri radikalnih desničarskih organizacija u Hajnowki održavaju skup posvećen veličanju sudionika tih akcija, koje nazivaju “prokletim vojnicima”. Takve skupove službeni Minsk redovito osuđuje.





Komentari

komentar

You may also like