Bjelorusija raspoređuje specijalne snage na južnu granicu u blizini Ukrajine

Bjelorusija će rasporediti postrojbe za specijalne operacije u tri područja u blizini svoje južne granice s Ukrajinom, priopćile su u utorak oružane snage dok je predsjednik Aleksandar Lukašenko govorio o ulozi ruskih projektila u jačanju obrane zemlje, izvještava Reuters.

Bliski saveznik Rusije, Bjelorusija, u ožujku je rekla da njezine oružane snage ne sudjeluju u onome što Moskva naziva svojom “specijalnom operacijom” u Ukrajini, ali je poslužila kao lansirna platforma za slanje tisuća ruskih vojnika preko granice. Minsk se mjesecima žalio na zemlje NATO-a koje gomilaju vojnike u blizini svojih granica – Poljska, Litva i Latvija su sve članice saveza – te kao odgovor povećava količinu i intenzitet vlastitih vojnih vježbi.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nastavljaju jačati svoju vojnu prisutnost na državnim granicama Republike Bjelorusije”, rekao je načelnik Glavnog stožera Viktor Gulevič. “Uspostavljena grupacija više se nego udvostručila u posljednjih šest mjeseci u količini i kvaliteti.” Bjelorusija također raspoređuje protuzračnu obranu, topništvo i raketne jedinice za vježbe na zapadu zemlje, rekao je Gulevič.

Lukašenko je naveo da je Moskva pristala pomoći Minsku u proizvodnji projektila sličnih Iskanderu, koje je Rusija koristila u Ukrajini, te da želi da Bjelorusija nastavi koristiti ruske raketne sustave zemlja-zrak S-400 i S-300. “Mi smo realisti, shvaćamo da nećemo moći pobijediti NATO. No, možemo nanijeti štetu, posebno onim teritorijima s kojih ćemo biti napadnuti”, rekao je.

 

Bjeloruske vojne vježbe su provjera spremnosti vojske usred trenutne krize u susjedstvu, tvrde iz Minska





Komentari

komentar





You may also like