Bjelorusija tvrdi da ima 1,5 milijuna potencijalnog vojnog osoblja izvan oružanih snaga

Bjelorusija, mali ruski saveznik koji graniči s Ukrajinom, ima čak 1,5 milijuna potencijalnog vojnog osoblja izvan svojih oružanih snaga, rekao je u subotu visoki dužnosnik, prenosi Reuters.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko podržao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina u njegovom jednogodišnjem ratu s Ukrajinom, uključujući i dopuštanje da izvrši invaziju s bjeloruskog teritorija i dopuštanje Rusiji da obučava novomobilizirane trupe u Bjelorusiji. Lukašenko je ovog mjeseca naredio formiranje novih dobrovoljačkih snaga teritorijalne obrane do 150.000 ljudi. Rekao je da će se njegova vojska boriti samo ako Bjelorusija bude napadnuta.

“Strukture organizacija, a ne oružanih snaga, iznosit će negdje do 1,5 milijuna ljudi u slučaju proglašenja izvanrednog stanja i prebacivanja gospodarstva na ratni način”, rekao je državni tajnik Vijeća sigurnosti Aleksandar Volfovič, prema državnoj novinskoj agenciji BelTA.

Bjelorusija ima oko 9,3 milijuna stanovnika. Profesionalna vojska zemlje ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 pripadnika postrojbi granične ophodnje, prema vojnoj bilanci Međunarodnog instituta za strateške studije za 2022. godinu.

Medij: Zašto Bjelorusija neće riješiti Putinove probleme





 

Komentari

komentar





You may also like