Bjelorusija tvrdi da je poljski dezerter priznao ubojstva 240 izbjeglica u pograničnom području

Poljski vojnik Emil Czeczko, koji je pobjegao u Bjelorusiju, obavijestio je istražitelje o ubojstvima više od 240 izbjeglica na poljsko-bjeloruskoj granici, objavio je danas bjeloruski istražni odbor, prenosi bjeloruska Belta.

“Tijekom istrage kaznenog predmeta, Emil Czeczko je otkrio da su on i njegovi kolege vojnici sudjelovali u organiziranim ubojstvima u pograničnom području i u blizini naselja Siemianowka u Poljskoj, počevši od 8. lipnja 2021. godine. Prema riječima vojnika, on je svjestan ubojstva više od 240 ljudi”, objavio je bjeloruski odbor. Prema istražiteljima, Czeczko je otkrio da su među žrtvama bile i izbjeglice koje su putovale kroz Poljsku u Njemačku, “uključujući žene i djecu, kao i dva volontera koji su pomagali strancima”.”Poljski vojnici su tijela masovno zakapali u posebno pripremljene jame u šumi”, priopćio je Istražni odbor.

Agencija je navela da je, kako bi se pribavili objektivni dokazi, u bjeloruskom ministarstvu vanjskih poslova podnesen zahtjev “da se diplomatskim kanalima informiraju odgovarajuća međunarodna tijela, kao i nositelji dužnosti bliskoistočnih država i Afganistana o događajima koji su se dogodili. Istražni odbor Bjelorusije pokreće organizaciju prikupljanja informacija i snimanja slučajeva nestanaka građana koji su se zaputili u zapadnu Europu, posebice u Njemačku”, navodi se u istrazi. “Detektivi će ponuditi pravne procjene za sve zločine koje su počinile poljske snage”, istaknuo je odbor. Dodaje se da odbor nastavlja istragu po optužbama za zločine protiv sigurnosti čovječanstva i promicanje rata prema kaznenom zakonu Republike Bjelorusije.

Emil Czeczko, pripadnik 16. pomeranske pješačke divizije poljske vojske, pobjegao je u Bjelorusiju 16. prosinca 2021. i zatražio azil zbog neslaganja s navodnom brutalnom politikom Poljske prema migrantima. Poljske oružane snage optužuju Czeczka za dezerterstvo, prijeteći vojnim sudom. S druge strane, Czeczko je krajem prošle godine osuđen u Poljskoj na šest mjeseci zatvora zbog maltretiranja svoje majke.

Na objavu ove vijesti reagiralo je poljsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj priopćenjem našoj redakciji, u kojem se, između ostalog navodi kako je tvrdnja da su poljski vojnici ubili nekoliko stotina imigranata dio agresivne politike Bjelorusije prema Poljskoj i prema Zapadu.

U istom se priopćenju, između ostalog kaže i slijedeće: „Treba imati na umu da je dezerter poljske vojske Emil Czeczko trenutno u rukama bjeloruskih službi koje mu mogu diktirati sve što žele – čak najapsurdnije teorije – uz prijetnju povratka u Poljsku, gdje mu za dezerterstvo prijeti kazna zatvora. Dezerter je uostalom dao nekoliko intervjua i u svakom od njih broj žrtava poljske vojske bio je sve veći.“





Komentari

komentar

You may also like