Bjelorusija: Uhićeni novinar priznao krivnju, sumnja se da je bio prisiljen

Roman Protaševič (26) uhićen nakon prisilnog slijetanja putničkog leta u Minsk, oglasio se putem snimke koju je emitirala državna televizija Bjelorusije. Protaševič, rođen u Bjelorusiji, pobjegao je u Poljsku i Litvu i od tamo izvještavao o prosvjedima u Minsku i namještenim izborima. Presretanje putničkog zrakoplova i uhićenje je izazvalo oštre međunarodne reakcije.

Kazao je kako je “pristup Ministarstva unutrašnjih poslova korektan prema meni i u skladu sa zakonom. Nastavit ću surađivati u istrazi i priznajem da sam organizirao masovne prosvjede u Minsku.”, prenosi Newsweek

No, glasovi sa Zapada tvrde da je riječ o priznanju pod prisilom. Takav stav iznio je i američki predsjednik Joe Biden, a zatražio je i puštanje stotine političkih zatvorenika od strane vlade Bjelorusije i predsjednika Aleksandra Lukašenka.

I zbilja, na snimci (fotografija je u naslovu članka) se jasno vide masnice na čelu. Oglasila se i opozicijska bjeloruska političarka Svetlana Tihanovskaja koja je također označena kao teroristkinja od vrha Bjelorusije. Komentirala je kako Protaševič priznao zbog mučenja.

BBC je kontaktirao Dmitrija Protaševiča, oca uhićenog. Otac je kazao kako je sinu promijenjen oblik nosa i kamo se masnice pokušavaju sakriti s puno šminke. “To nisu njegove riječi. To nije njegova uobičajena intonacija. Ponaša se vrlo rezervirano i vidi se da je nervozan.”, prokomentirao je otac.

Komentari

komentar





You may also like