Bjelorusija: Uhićeni novinar Protaševič premješten u kućni pritvor

Roman Protaševič i njegov status u Bjelorusiji i dalje su predmet međunarodnog diplomatskog fokusa. Nedavno je EU uvela novi paket širokih sankcija Bjelorusiji koje bi trebale oštetiti bjelorusku ekonomiju. Jedan od razloga sankcijama je i uhićenje Protaševiča, kritičara vlade u Minsku i nevoljkost Lukašenka da oslobodi novinara unatoč zahtjevima iz EU i SAD-a.

Protaševič je uhićen s djevojkom nakon što je Ryanairov let između Atene i Vilniusa preusmjeren za Minsk naredbom iz bjeloruskog vojnog aviona zbog lažne dojave o bombi. Novinar se nekoliko puta na državnoj televiziji Bjelorusije gdje je priznao krivnju i kazao kako poštuje Lukašenka. Otac novinara i opozicijski političari smatraju da je priznanje iznuđeno silom te da je mladi Protaševič vidno uznemiren.

Nedavno su Roman Protaševič i njegova djevojka Sofija Sapega premješteni u kućni pritvor. Žive u iznajmljenom stanu u Minsku, tvrdi otac Protaševiča za BBC. Isto je potvrdio i odvjetnik Sofije. Odvjetnica Romana Protaševiča nije potvrdila informaciju zbog dogovora o neodavanju tijekom sudskog postupka, piše AP.

Glasna kritičarka Lukašenkove vlasti i njegova bivša protukandidatkinja, Svetlana Tihanovskaja tvrdi: “Kućni pritvor nije sloboda, njih i dalje čeka suđenje i svaki korak im je praćen. To znači da su i dalje taoci.”- prenosi DW.

Za očekivati je da EU, SAD i Kanada neće popustiti sa sankcijama Bjelorusiji dok god uhićeni ne napuste tu državu.

Komentari

komentar
You may also like