Bjelorusija započela iznenadne vježbe borbene spremnosti

Oružane snage Bjelorusije započele su u srijedu iznenadne velike vježbe kako bi provjerile svoju borbenu spremnost, priopćilo je ministarstvo obrane susjedne Ukrajine, izvještava Reuters.

Bjelorusija je bliski saveznik Rusije, koja je napala Ukrajinu krajem veljače odmah nakon zajedničkih vježbi s Minskom koje su joj omogućile da premjesti više snaga bliže ukrajinskoj granici. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “posebnom vojnom operacijom”.

“Planirano je da ispitivanje (borbene spremnosti) uključuje kretanje značajnog broja vojnih vozila, što može usporiti promet na javnim cestama”, navodi se u priopćenju bjeloruskog ministarstva. Ministarstvo je priopćilo kako vježba ne predstavlja prijetnju njezinim susjedima ili europskoj zajednici općenito.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je u utorak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i razgovarali su, između ostalog, o ruskoj operaciji u Ukrajini, prema službenim priopćenjima. Lukašenko tvrdi da mu je Putin kazao da će rusko vodstvo smatrati napad na Bjelorusiju napadom na Rusiju. “Imamo zajedničku grupu. Dio je na zapadnoj granici Rusije. Zamolio sam ga (Vladimira Putina) da izbjegne korištenje dijela te grupe. Da je zadrži u rezervi za svaki slučaj, ako se nešto dogodi. Njegov je odgovor bio: ‘Obećavam vam da bi svaki napad na bjeloruski teritorij ili samo jedan korak preko granice značio da oni napadaju Rusiju’, citirao je Lukašenko Putina, prenosi TASS.

Područja Ukrajine uz Bjelorusiju, uključujući njen glavni grad Kijev, bila su pod ruskim napadom u početnoj fazi invazije, ali sada je Rusija usredotočila svoje napade na istočne i jugoistočne regije Ukrajine.

 
Ruska vojska napreduje polako, ali organizirano- Institut za istraživanje rata

Komentari

komentar

You may also like