Bjeloruska oporba odbija priznati pobjedu Lukašenka: ‘Izbori su namješteni, želimo novo prebrojavanje glasova’

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja u ponedjeljak je kazala da odbija priznati službene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je šef države na odlasku Aleksandar Lukašenko odnio uvjerljivu pobjedu. Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je prema prvim rezultatima Lukašenko osvojio 80,23 posto glasova, a njegova protukandidatkinja 9,9 posto glasova.

Tihanovskaja je novinarima u Minsku kazala da sebe, a ne Lukašenka, smatra izbornom pobjednicom. Izbori su, kako je ustvrdila, namješteni te oporba traži ponovno prebrojavanje glasova na biračkim mjestima na kojima su zabilježeni problemi. Oporba također traži razgovor s vladajućima o miroljubivoj promjeni vlasti, rekla je Tihanovskaja.

Poljska za poseban samit EU-a o Bjelorusiji

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je čelnike Europske komisije i Europskog vijeća na održavanje posebnog samita o Bjelorusiji i poručio da  “moramo podržati bjeloruski narod u svojoj potrazi za slobodom”. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nasilje i pozvalo bjeloruske vlasti da “zaustave eskalaciju stanja i počnu poštivati temeljna ljudska prava”.

Najmanje je jedna osoba ubijena i deseci su ozlijeđeni dok je bjeloruska policija nasilno gušila prosvjede koji su u velikim gradovima izbili u nedjelju navečer zbog izbora na kojima, po prvim rezultatima, dugogodišnji predsjednik Aleksander Lukašenko osvaja šesti uzastopni predsjednički mandat.

“S obzirom na razvoj događaja u Bjelorusiji, poljsko ministarstvo vanjskih poslova izražava duboku zabrinutost brutalnim gušenjem poslijeizbornih prosvjeda. Takva oštra reakcija, korištenje sile protiv mirnih prosvjednika i proizvoljna uhićenja, je neprihvatljiva”, stoji u priopćenju.





Kako javlja RIA, bjeloruska policija je privela oko 3000 ljudi.

 Lukašenku čestitali Putin i  Xi

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon objave službenih rezultata Lukašenku poslao telegram s čestitkama na izbornoj pobjedi. “Računam da će vaše djelovanje na čelu države omogućiti daljnji razvoj rusko-bjeloruskih odnosa na obostranu korist”, napisao je Putin u čestitki. Lukašenko je čestitke primio i od kineskog predsjednika Xi Jinpinga.





Lukašenko, 65, četvrt je stoljeća vodio bivšu sovjetsku republiku u istočnoj Europi, između Rusije i članice EU-a Poljske. Izbore u nedjelju nije pratila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) jer nije pravodobno primila poziv.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da postoje brojni pokazatelji prijevara na bjeloruskim predsjedničkim izborima. Glasnogovornik ministarstva kazao je kako nisu poštivani ni minimalni standardi u glasanju te da Europska unija sada razmatra kako reagirati.

Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto.

Zasad se ne mogu neovisno provjeriti podaci niti jedne strane.

Komentari

komentar

You may also like