Bjeloruska oporbena čelnica Tihanovskaya obratila se narodu preko You Tubea

Nakon što su 9. kolovoza u Bjelorusiji održani redoviti predsjednički izbori, na kojima je, prema podacima središnje izborne komisije premoćnu pobjedu s 80% osvojenih glasova ostvario dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko ( oporba te rezultate ne želi priznati, smatrajući ih lažiranima), diljem zemlje izbili su masovni prosvijedi kao i štrajkovi kojima se traži poništenje izbornih rezultata ali i Lukašenkova ostavka.

Njegova oporbena izborna protukandidatkinja Svetlana Tihanovskaya, koja je u međuvremenu napustila zemlju i sklonila se u susjednu Litvu, jučer se bjeloruskoj naciji obratila posredstvom You Tubea (vidi link ispod teksta), izjavivši, kako je „spremna postati nacionalni vođa“ i „preuzeti odgovornost“ kako bi se „zemlja smirila i ušla u normalni ritam“. Također je izjavila o nužnosti oslobađanja svih političkih zatvorenika i pripreme zakonskog temelja i stvaranja uvjeta za organiziranje novih izbora, čiji će rezultati biti „bespogovorno priznati od međunarodne zajednice“.

„Bjelorusi danas iskazuju čuda heroizma, solidarnosti, reda. Niz za nizom mi pokazujemo svijetu svoju predanost idejama nenasilne borbe i time pokazujemo kako pravda nije na strani sile i oružja – pravda je na strani snage duha, poštenja, reda i smjelosti“, kazala je Tihanovskaya.

Naglasila je kako je najvažnija nezavisnost zemlje, što je „ona konstanta, koja ne smije biti izgubljena pri bilo kakvim okolnostima“.  Na kraju se obratila pripadnicima bjeloruskih snaga sigurnosti s pozivom da ne izvršavaju „nezakonite zapovjedi“ i da „prijeđu na stranu naroda“.

 





 

Komentari

komentar





You may also like