Bjeloruska oporbena političarka Kolesnikova osuđena na 11 godina zatvora

Maksim Znak i Maira Kolesnikova, dvoje vodećih oporbenih figura u Bjelorusiji, krivi su po optužnici za prijetnju nacionalnoj sigurnosti i preuzimanja vlasti, prenosi BBC.

Organizatorica prosvjeda protiv režima u kolovozu 2020., Maria Kolesnikova osuđena je na 11 godina zatvora, dok je odvjetnik Maksim Znak dobio 10 godina zatvora.

Ona i odvjetnik Maxim Znak pridružili su se oporbenom Koordinacijskom vijeću koje je izbore proglasilo namještenima, a u kojima je Aleksandar Lukašenko po šesti puta odnio pobjedu. Državni  tužitelji su optužili vijeće da pokušava izvesti državni udar.

U ponedjeljak je sud u glavnom gradu Minsku proglasio Kolesnikovu i Znaka krivim za zločine uključujući zavjeru za preuzimanje vlasti, prijetnju nacionalnoj sigurnosti i ekstremizam. I Kolesnikova i Znak odbacili su optužbe protiv njih i proglasili cijelo suđenje montiranim procesom. Njihovi odvjetnici rekli su da će se žaliti na presudu.

Kolesnikova (39) uhićena je za vrijeme prosvjeda i već je godinu dana u pritvoru. Godinama je radila kao kulturna menadžerica u Stuttgartu. Prije predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., Kolesnikova je bila menadžerica i pomoćnica bivšeg bankara Viktora Babarikoa koji je bio protukandidat na izborima, a završio je u zatvoru na 14 godina.

Kolesnikovu je početkom rujna prošle godine otela tajna služba KGB. Također, vladini dužnosnici pokušali su je deportirati otprilike mjesec dana nakon početka prosvjeda, ali je poderala svoju putovnicu na ukrajinskoj granici i izbjegla deportaciju u tu susjednu zemlju, piše DW.

Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom kolovoza. Njemačka vlada pozvala je više puta na njezino oslobađanje.





Bjelorusi su mjesecima prosvjedovali protiv izbora u kolovozu 2020., koje su EU, SAD i Velika Britanija opisale kao nepoštene izbore.

Komentari

komentar





You may also like