Bjeloruska policija moći će primjenjivati vojno oružje prema prosvjednicima

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Bjelorusije Genadiy Kazakevich izjavio je jučer kako će policija te zemlje u slučaju nužde moći koristiti vojno oružje za neutraliziranje prosvjeda.

„Prosvjedi, koji su se glavninom smjestili u Minsk, postali su organizirani i krajnje radikalni. S tim u svezi djelatnici unutarnjih poslova i vojnici unutarnjih vojski neće otići s ulica i u slučaju nužde primjenjivat će specijalna sredstva i vojno naoružanje“, izjavio je Kazakevich. Kazao je kako će MUP osigurati javni red i javnu sigurnost u zemlji. „Primjećujemo postupno usporavanje pokreta, kako po teritoriju tako i po masovnosti“, kazao je zamjenik bjeloruskog ministra unutarnjih poslova.

Međutim, upozorio je na radikalizaciju prosvjeda, o čemu svjedoče akcije u Minsku prošle nedjelje. Po danu i u večer radilo se „letećem kamenju“, bocama i noževima, „a već u noći bile su barikade i zapaljene gume“, što „nema ništa zajedničkoga sa civilnim prosvjedima“, kazao je Kazakevich, dodavši, kako se snage sigurnosti susreću „ne samo s agresijom, već s grupama pobunjenika, radikala, anarhista i nogometnih navijača, i pokušajima ponavljanja događaja s početka kolovoza“.

 

Komentari

komentar
loading...

You may also like