Bjeloruske vojne vježbe su provjera spremnosti vojske usred trenutne krize u susjedstvu, tvrde iz Minska

Trenutna kriza u istočnoj Europi i želja da se održi spremnost vojske na odgovarajućoj razini glavni su razlozi hitne provjere bjeloruskih snaga za brzo reagiranje, rekao je za TASS čelnik ruskog vijeća za međunarodne poslove Andrej Kortunov danas.

“Znamo službeni stav bjeloruskog vodstva o ovom pitanju. Vježba je sastavni dio programa obuke oružanih snaga”, rekao je. “Čimbenik trenutne situacije je svakako prisutan u ovoj odluci. Pitanje je koliko dobro bjeloruske snage za brzo reagiranje mogu odgovoriti na kritične situacije u blizini granica zemlje.”

Sa stajališta obuke osoblja takve vježbe svakako imaju smisla, ali s obzirom na aktualnu krizu u Europi “zapadni susjedi Bjelorusije će ih zasigurno protumačiti kao provokaciju i poruku Zapadu”, tvrdi ruski dužnosnik. Neki susjedi to mogu čak smatrati prijetnjom. “Razbiti njihove strahove i opovrgnuti različita kriva tumačenja bit će prilično teško”, rekao je Kortunov. Na pitanje koliko bi bjeloruska vježba mogla trajati, stručnjak je skrenuo pozornost na glavnu svrhu vježbi – provjeru stanja vojske i njezine sposobnosti odgovora na krize. Drugim riječima, procijenit će se borbena spremnost i izvući određene pouke. “Ne mislim da će ova vježba dugo trajati. Možda ovo nije posljednja vježba. Možda će se koristiti i neke druge metode treninga”, rekao je Kortunov. “Podrazumijeva se da će u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini i općih napetosti Bjelorusija nastojati održati svoju borbenu spremnost na najvišoj mogućoj razini”, rekao je Kortunov.

Bjelorusija je jučer odlučila započeti hitnu provjeru svojih snaga za brzo reagiranje. Vojne postrojbe vježbat će reagiranje na uzbunu te brza preraspoređivanje na određena područja. Ministarstvo obrane priopćilo je da je svrha vježbe provjera spremnosti osoblja za promptno reagiranje u kriznim situacijama. Nisu spomenuti vjerojatni datumi kada će hitna provjera završiti.

“Planirano je da ispitivanje borbene spremnosti uključuje kretanje značajnog broja vojnih vozila, što može usporiti promet na javnim cestama”, navodi se u priopćenju bjeloruskog ministarstva, a prenosi njihova agencija Belta. Iz Minska su također potvrdili da vježbe nisu prijetnja za susjedne zemlje.

S druge strane, zapadne sile će od 1. do 27. svibnja na poligonima i centrima za obuku 19 europskih zemalja održati veliku multinacionalnu vježbu “Defender Europe 2022”. Osim te vježbe, NATO snage će provesti vježbu “Swift Response 2022” u Gruziji, Latviji, Litvi, Sjevernoj Makedoniji i Norveškoj. Također, oružane snage Slovačke održat će vježbu Slovački štit 2022. u vojnom centru za obuku Lest.
Komentari

komentar

You may also like