Bjeloruski proturežimski aktivist pronađen obješen u parku pod sumnjivim okolnostima

Vitalij Šišov (26) jutros je pronađen obješen u parku Kijevu nedaleko svog doma. Ukrajinska policija pronašla ga je dan nakon što je prijavljen nestanak. Šišov je otišao na trčanje kako to inače čini, ali od tada mu se gubi trag i nije bio dostupan na mobilni telefon, prenosi AFP.

Šišov je rođen i živio u Bjelorusiji gdje je sudjelovao u prosvjedima protiv Lukašenka 2020. Tu jesen se preselio u Ukrajinu gdje je osnovao udrugu “Bjeloruska kuća” putem koje je savjetovao i pomagao ljudima da napuste Bjelorusiju. Naime, veći broj disidenata je iz Bjelorusije otišao za Ukrajinu, Poljsku i Litvu. “Bjeloruska kuća” je pomagala ljudima naći smještaj, pravnu pomoć i zaposlenje.

Ukrajinska policija pregledala je mobitel i osobne predmete umrlog aktivista. Traže od građana pomoć u informacijama o zadnjim tjednima života pokojnika, kako se osjećao i je li mu život bio ugrožen. S njegovog mobitela upućeno je nekoliko poziva prije smrti, ali svaki puta kada bi se netko javio, poziv je prekinut, prenosi BBC.

Ukrajinska policija slučaj obrađuje i kao moguće “ubojstvo koje je prikriveno kao samoubojstvo”. Prijatelji aktivista i članovi udruge su uvjereni da su ga ubili bjeloruski agenti. Tvrde da su nekoliko tjedana primali informacije iz Ukrajine i iz Bjelorusije da je Šišov praćen i da su moguće “razne provokacije, ali i otmica i likvidacija”. Tvrde da je Šišov kazao da mu se čini da je praćen od strane “nepoznatih ljudi”.

“Nema sumnje da je operacija isplanirana od bjeloruskih operativaca kako bi uklonili bjeloruskog građanina koji je predstavljao opasnost za režim. Borit ćemo se za istinu oko Vitalijeve smrti”- piše u objavi NGO “Bjeloruska kuća”.

 
 

Komentari

komentar

You may also like