BlackRock: SAD i Kina mogu početi financijski rat

Trgovinski rat, koji traje između SAD-a i Kine, u perspektivi može prerasti u financijski rat, u slučaju da vlada u Pekingu počme s rasprodajom američkih državnih obveznica.

O tom je, u intervjuu televiziji CNBC izjavio Larry Fink, predsjednik vijeća direktora i glavni izvršni direktor tvrtke BlackRock, najveće svjetske tvrtke koja upravlja kapitalom od 6,28 trilijuna dolara, prema informacijama od 31. prosinca 2017.g.

Fink je izrazio nadu da se „stanje neće razvijati po tom scenariju“, ali i priznao, kako je takav tijek događaja potpuno moguć. Kao razloge, koji mogu potaknuti Kinu na rasprodaju američkog državnog duga, Fink je naveo potencijalno pogoršanje makroekonomske situacije u Kini i nužnost privlačenja čistog novca za potporu gospodarstvu, kao i moguće zaštitne mjere od strane kineske vlade u slučaju zaoštravanja sukoba sa SAD-om.  Evo intervjua u cijelosti:

„Mislim da Kina i SAD jedno drugom mogu učiniti vrlo ozbiljne štete, i nadam se kako se stanje neće razvijati po tom scenariju. Nadam se da će se stanje ograničiti samo trgovinskim suprostavljanjima i pregovorima. Financijski rat između SAD-a i Kine – to je krajnja varijanta, čiju realizaciju nitko ne želi. Obje će strane od financijskog rata stradati. Financijski rat u ovom kontekstu – to je rasprodaja američkih obveznica od strane Kine“, kazao je Fink.

Na upit novinara, misli li kako je to moguće, Fink je odgovorio slijedeće: „To je u potpunosti moguće, ukoliko se stanje u kineskom gospodarstvu počme naglo pogoršavati – ali ja ne prognoziram da će se to dogoditi. Mi smo već puno slušali o dužničkim problemima Kine, s dugovima bankarskog sektora u visini 7 trilijuna dolara. Ako se s tim dugovima počme događati nešto nepredviđeno, ako Kina počme tražiti sredstva za provedbu programa velikog fiskalnog stimuliranja, oni neće imati izbora, osim kako povući svoje rezerve: sve zemlje to isto rade. Hoće li oni prodavati američke aktive, čiji su vlasnici, kao zaštitnu mjeru protiv nas? Ja mislim kako će to biti krajnja mjera. Kina ovisi o Jugo-istočnoj Aziji, o globalnoj trgovini. Ako oni provedu veliku rasprodaju američkih obligacija, to će dovesti do naglog rasta tečaja juana, što njima nije korisno. Shvatite ovaj primjer: ako ste vi dužni banci 100 tisuća dolara – vi ste bankin dužnik, ako ste dužni banci 1 milijardu dolara – vi u stvari vladate bankom. Može li se reći da je s Kinom takva situacija? Ja mislim kako će Kina nastojati pronaći načine za riješavanje tekućih problema. Ja ne bih opisivao tu situaciju na ovakav način.,“

Prema informacijama američkog Ministarstva financija, Kina je vlasnik najvećeg dijela američkih obveznica u usporedbi s ostalim državama. Prema pokazateljima s kraja srpnja 2018.g. Kina je raspolagala s američkim vrjednosnicama u iznosu od 1,171 trilijun dolara.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like