Blinken: Biden će Putinu reći što ga očekuje ako se nastave ruske „agresivne akcije“

Na summitu u Ženevi američki predsjednik Joe Biden namjerava “iskreno” reći ruskom čelniku Vladimiru Putinu što se može očekivati ​​od Sjedinjenih Država ako se nastave ruske “agresivne akcije”, izjavio je jučer američki državni tajnik Antony Blinken u intervjuu za portal Axios

“Predsjednik će se sastati s predsjednikom Putinom za tjedan dana, usprkos ovoj agresiji, tim (hakerskim) napadima. To je nužno kako bismo mu izravno i jasno rekli što može očekivati ​​od Sjedinjenih Država ako se agresivne, nepromišljene akcije protiv nas nastave“, kazao je prvi čovjek američke diplomacije.

Pri tom je dodao kako Biden namjerava razgovarati s Putinom o mogućnosti zajedničkog jačanja međunarodne sigurnosti, kao i o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja.

Ovdje bismo dodali kako su navedene izjave prije svega usmjerene na domaću javnost, s ciljem opravdavanja razgovora s „mrskim neprijateljem“ koji je u SAD-u i politički i medijski toliko stigmatiziran da nikome, pa ni samom predsjedniku nije lako pokretati bilo kakve inicijative i dijalog s Moskvom a da to ne bi poprimilo elemente nacionalne izdaje, kako je bilo i u doba Donalda Trumpa. U protivnom Putinu bi se i običnim diplomatskim kanalima vrlo lako priopćilo ovo o čemu govori Blinken, bez potrebe osobnog sastanka s Bidenom.

Odnosi dviju vojnih velesila kudikamo su kompleksniji od navodnih hakerskih napada, koje Rusija, uzgred, odbacuje kao inicirane ili provedene s njene strane tj. po nalogu državne politike.

 





 

Komentari

komentar





You may also like