Blinken će od Njemačke zatražiti odustajanje od Sjevernog toka 2

Američki državni tajnik Anthony Blinken, koji je danas stigao u Bruxelles na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza, razgovarat će u sjedištu tog saveza s njemačkim kolegom Heikom Maasom i o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2.

“Predsjednik Biden bio je vrlo jasan: vjeruje kako je plinovod loša ideja, loš za Europu, loš za Sjedinjene Države, potpuno suprotan europskim sigurnosnim ciljevima”, izjavio je danas Anthony Blinken na sastanku s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom , izvijestio je Reuters.

Podsjećamo kako se Berlin ne slaže sa zahtjevima Washingtona i da nastavlja podržavati baltički projekt plinovoda od Rusije do Njemačke.

“Projekt bi mogao potkopati interese Ukrajine, Poljske i drugih bliskih partnera i saveznika”, rekao je Blinken. Dodao je kako američki zakon zahtijeva od Washingtona uvođenje sankcije tvrtkama koje sudjeluju u Sjevernom toku 2.

Tom se zakonu, međutim, Berlin protivi i upozorava na njegovu neprihvatljivu eksteritorijalnu primjenu.

U svakom slučaju, problem ruskog baltičkog plinovoda ne silazi s dnevnog reda američko-njemačkih odnosa, a očito je kako ulazi u svoju završnu fazu vezano uz odluku o njegovoj sudbini. Naime, u međuvremenu se nastavljaju radovi u danskim vodama na izgradnji posljednje dionice spornog plinovoda, koji je, s jedne strane – geopolitički gledano, kroz prizmu sadašnjih, nikad lošijih odnosa na relaciji Zapad-Rusija vrlo suspektan, dok je s druge strane, gledano kroz energetske tj. gospodarske interese Njemačke i zemalja zapadnog krila EU i više nego potreban u kontekstu tzv. zelene energetske politike EU i postupnog prijelaza s fosilnih goriva na one bez emisije CO2 do 2050. godine. Upravo bi prirodni plin trebao biti onaj zamjenski energent – najčišći od svih fosilnih goriva, koji bi osigurao nesmetanu tranziciju do željenog cilja s obzirom da se u idućih nekoliko godina Njemačka i Francuska u potpunosti odriču i nuklearne energije, a Njemačka još i one iz termoelektrana na ugljen što, naravno, povećava potrebu za proširenjem plinskih kapaciteta. Oslanjanje na ukapljeni plin po Njemačku je samo dodatna mogućnost, dok joj stvarnu stabilnost opskrbe jamči jedini Sjeverni tok 2. U protivnom, Berlin bi od njega vrlo brzo odustao, bez potrebe za prevelikom konfrontacijom s Washingtonom.





Ali stvari nikada nisu jednostavne, kakvima se najčešće na prvi pogled čine. Ništa nije „crno-bijelo“, niti je u svađama uvijek kriva samo jedna strana.

Komentari

komentar





You may also like