Blinken i Lavrov se sastali prvi put od početka rata: Blinken iznio tri uvjeta koja traži od Moskve

Američki šef diplomacije Antony Blinken kratko je danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama summita G20 u glavnom gradu Indije New Delhiju. Blinken i Lavrov su se ipak sastali nakon što je Blinken jučer izjavio da ne planira nikakav sastanak u četiri oka s Lavrovom, a ruska vlada optužila zapadne nacije za “ucjene i prijetnje”, prenosi AP.

Ovo je prvi sastanak jedan na jedan između dvojice najviših diplomata otkako je Rusija započela napad na Ukrajinu prije više od godinu dana. Neimenovani izvor je za američki AP rekao da je razgovor trajao oko deset minuta. Ruska glasnogovornica Zaharova je za TASS kazala kako je Blinken prvi zatražio razgovor od ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova.

Dužnosnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je Blinken “odriješio” Lavrova od bilo kakve ideje da bi američka podrška Ukrajini mogla biti upitna. Dužnosnik je odbio opisati kako je Lavrov reagirao, ali je rekao da Blinken nije stekao dojam da će doći do bilo kakve promjene u ponašanju Rusije u skorije vrijeme.

Iako su bili zajedno na nekoliko međunarodnih konferencija od početka ruskog napada, ovo je bio prvi kontakt od prošlog ljeta, kada je Blinken nazvao Lavrova telefonom u vezi s američkim prijedlogom da Rusija oslobodi Paula Whelana i pritvorenu košarkašicu Brittney Griner. Griner je kasnije puštena u zamjeni za zatvorenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, ali Whelan ostaje u pritvoru u Rusiji. Whelan, izvršni direktor korporativne sigurnosti u Michiganu, zatvoren je četiri godine zbog optužbi za špijunažu za koje su njegova obitelj i vlada Sjedinjenih Država rekli da su neutemeljene.

Zadnji put su se Blinken i Lavrov osobno susreli u Ženevi, u Švicarskoj, u siječnju 2022. uoči ruske invazije. Na tom je sastanku Blinken upozorio Lavrova na posljedice s kojima će se Rusija suočiti ako nastavi sa svojom planiranom vojnom operacijom.

Tri uvjeta

Blinken je Lavrovu iznio tri točke, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, prenosi New York Times.





Prva je točka da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije “koliko god bude potrebno”, druga da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START-u, ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla, i pridržavati se uvjeta iz tog sporazuma, a treća da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

Ranije danas na sastanku ministara vanjskih poslova G20, Blinken je ponovio snažan poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine, optužujući Moskvu za podrivanje međunarodnog mira i stabilnosti.

Lavrov je rekao da na sastanku G20 neće biti zajedničke izjave zbog neslaganja oko rata u Ukrajini. Napao je zapadne zemlje zbog “provociranja sukoba i potpirivanja slanjem oružja.”





Izvoz žita iz Ukrajine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak Zapad da “bestidno pokapa” inicijativu za izvoz žita preko Crnog mora, a američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Rusiju da obnovi taj sporazum, koji istječe ovaj mjesec.

Rusija opetovano kritizira pristup Zapada tom sporazumu, dogovorenom u srpnju prošle godine uz posredovanje Turske i UN-a, tvrdeći da zemlje koje su uvele sankcije Moskvi ne čine dovoljno kako bi ublažile restrikcije na ruski izvoz, osobito gnojiva.

“Zapad bestidno pokapa dobro poznatu humanitarnu inicijativu glavnog tajnika UN-a”, izjavio je Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G20 u New Delhiju, govoreći o inicijativi za izvoz žita, prenijela je agencija RIA.

Aktualna faza sporazuma traje do 18. ožujka. Bit će produljen ako nijedna strana ne uloži formalni prigovor.

Komentari

komentar

You may also like